x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Donald Trump, cu ochii pe investiţiile chineze în SUA

Donald Trump, cu ochii pe investiţiile chineze în SUA

28 Iun 2018   •   07:07
Donald Trump, cu ochii pe investiţiile chineze în SUA

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că vrea o supraveghere mai strictă a investiţiilor străine ''prădătoare'', dar nu a luat nici o măsură anume vizând China. Presa de peste Ocean a scris in ultimele zile despre o posibila interdictie impusa anumitor companii cu capital chinez de a investi în întreprinderi americane în sectoare precum automobilul electric, robotică sau spaţiul cosmic.

 

Aceste informaţii provoacă temeri referitoare la un nou punct culminant al tensiunilor, într-un moment în care Washingtonul şi Beijingul sunt angajate într-o dispută comercială cu un final incert. Într-un comunicat, Trump a subliniat că vrea să susţină un proiect de lege al Congresului care oferă instrumente complementare pentru a combate investiţiile ''prădătoare'', ce ''ameninţă leadership-ul tehnologic'' al SUA.

Acest proiect de lege, legat de Comitetul privind investiţiile străine în SUA (CFIUS), a fost adoptat cu 400 de voturi ''pentru'' şi două ''împotrivă'' în Camera Reprezentanţilor, a salutat secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin. In opinia lui, cu acest proiect de lege, denumit ''FIRRMA'', ''dispunem de mijloacele necesare pentru a proteja tehnologiile importante. Obiectivul nostru nu este de a singulariza China, (....) ci de a avea instrumentele necesare pentru a ne proteja investiţiile'', a declarat Mnuchin.

Trump a precizat totuşi că, în cazul în care Congresul nu va reuşi să voteze legea ''care protejează mai bine bijuteriile tehnologiei americane'', atunci va cere administraţiei sale să vină cu noi instrumente pentru a atinge acest obiectiv. După ce a aplicat taxe vamale de 25 % pe importuri chineze în valoare de 50 de miliarde de dolari, Washingtonul a ameninţat că va spori la 450 miliarde de dolari valoarea produselor chineze care vor fi taxate la intrarea lor în SUA.

Beijingul a ripostat anunţând taxe vamale ''identice'' şi a denunţat ''şantajul'' din partea SUA. AGERPRES

×