x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Jurnalul bursier. Ce acțiuni poți cumpăra la BVB cu 300 lei?

Jurnalul bursier. Ce acțiuni poți cumpăra la BVB cu 300 lei?

24 Iun 2019   •   08:10
Jurnalul bursier. Ce acțiuni poți cumpăra la BVB cu 300 lei?

Cine alege să își direcționeze economiile către investițiile bursiere, înseamnă că este o persoană care tolerează foarte bine riscul, este bine informată și atentă la fluctuațiile și volumele tranzacționate la Bursa de Valori Bucureșți. Există două modalități de a investi în acțiuni, pe piață internă:

1.      Printr-un intermediar de servicii financiare (broker);

2.      Printr-un fond de indice, administrat de o societate de administrare a investițiilor (SAI).

Dacă va decideți să investiți la bursă prin intermediul unui broker, asigurați-va înainte de a face prima tranzacție că acesta este inregistrat la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Brokerul are obligația de a găsi cele mai bune prețuri și cele mai bune tranzacții pentru clientul său, însă vă poate condiţiona o sumă minimă de tranzacționare (care este de ordinul miilor de lei) și va încasa un comision care reprezintă un procentaj din rulajul dumneavoastră, din fiecare tranzacţie încheiată.

A două modalitate de a investi pe bursă este aceea de a apela la administratorii de fonduri care au în portofoliu fonduri de indici, fonduri ce replică în structura portofoliului investitionalstructura unui indice BVB.

Ce presupune investiţia într-un fond de indici?

Ca orice alt investitor într-un fond mutual, trebuie ca la prima adeziune să cumpărați cel puțin o unitate de fond în fondul respectiv; în general, valoarea unei unităţi de fond poate ajunge până 300 de lei. Această suma va asigura diversificarea, expunerea, pe toate acțiunile componente ale indicelui bursier respectiv.

Spre exempu, indicele BET Index are în componenţa sa 16companii, BET XT – 25 de companii, iar BET-FI Index are 6 acțiuni componente; ei bine, cu suma de 300 de lei puteţi să aveți acoperire (diversificare) pe toate acțiunile unui indice, ceea ce un broker nu poate oferi cu aceeași sumă.

Pentru o mai bună înțelegere, am simulat o investiție individuală de 10.000 de lei (suma minimă de rulaj pe care unii brokeri o impun) pentru a obține expunere pe toate acțiunile componente ale indicelui bursier BET.

După cum se poate observa, această suma nu poate acoperi toate componentele indicelui și, mai mult decât atât, un broker nu poate cumpăra fracţii de acțiuni. După ce ați investit, trebuie să urmăriţi fluctuaţiile bursiere, ca în funcție de acestea să faceţi următoarele tranzacţii.

Presupunând că doriți să investiți individual în doar câteva dintre componentele unui indice bursier, statistica ne demonstrează că făcând această alegere suntem cu atât mai expuși riscului, pentru că pe perioade de 3-5 ani, companiile pot înregistra fluctuaţii majore pe piața bursieră, fapt ce influenţează implicit și valoarea acțiunilor.

Sursa: www.bvb.ro, date valabile la 13.06.2019

Spre deosebire de investitorii individuali, investitorii fondurilor de indici beneficiază de un risc mai scăzut, datorită diversificării, conform structurii indicelui bursier; pentru aceștia, recomandarea este să își asume un comportament investițional constant, investind atât în perioadele de vârf, cât și în perioadele de declin ale bursei, pentru a contralabansa volatilitatea inerentă.

Dar să nu uităm că riscul asumat de investitorii în acțiuni este direct proporțional cu randamentele furnizate de acestea, iar pe termen lung (10 – 20 de ani), rezultatele pot fi spectaculoase și recompensează efortul și răbdarea investitorilor.

Aceste informații nu sunt recomandări de investiții, fiecare investitor fiind direct răspunzător pentru deciziile luate ca urmare a configurării profilului de risc, setării obiectivelor personale, a perioadei de timp vizate și stabilirii sumelor investite constant.

Nu în ultimul rând, să nu uităm faptul că diversificarea portofoliului investițional și proiectarea acestuia pe perioade lungi de timp, în instrumente ușor de înțeles și de urmărit, reprezintă o alegere rațională viabilă.

Monica Eftimiu – Marketing Manager SAI Certinvest

×