x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Jurnalul bursier. Ce își doresc investitorii?

Jurnalul bursier. Ce își doresc investitorii?

07 Oct 2019   •   07:50
Jurnalul bursier. Ce își doresc investitorii?
Sursa foto: jmiks/Getty Images/iStockphoto

Valul de modificări legislative aduse  de OUG 114 la finele anului trecut a adus transformări în întreaga economie, iar pentru reechilibrarea unor sectoare mai avem încă de așteptat.

Nu același lucru s-a întâmplat și cu Bursa de Valori București care, după ce a înregistrat o prăbușire rapidă a indicilor bursieri după anunțarea acestei modificări legislative, a avut o revenire spectaculoasă, pe fondul unei lichidități provocată de prețurile scăzute și de volumele mari tranzacționate. În acest context, revenirea pe un trend pozitiv a indicilor bursieri încă din luna februarie a acestui an, trend menținut și în următoarele șase luni, ar fi fost normal sa suresciteze interesul investitorilor.

 

Cum s-a reflectat această situație la nivelul industriei administrării fondurilor deschise de investiții?

 

Conform datelor Asociației Administratorilor de Fonduri, la 31 decembrie 2018, în fondurile deschise locale investeau 299.261 investitori, ale căror active înregistrau în ultimul an (YTD) o depreciere de 14,5%. În portofoliul investitorilor, la nivel național, observăm că 84% dintre aceștia investeau în fonduri cu venit fix și doar 12,1 % în fonduri diversificate și de acțiuni. Evoluția randamentelor fondurilor deschise locale de investiții in primele 8 luni ale anului, susținute așa cum spuneam și de evoluțiile pozitive ale indicilor bursieri, au determinat o creștere constantă a numărului de investitori.

Astfel, la finele lunii august în fondurile deschise locale erau înregistrați 320 078 investitori, cu active ce înregistraupe ultimele 8 luni (YTD) o creștere de 8,7%.

 

În condițiile în care principalul indice bursier, BET, în primele 8 luni ale lui 2019 a avut un randament de 31,27%, investitorii s-au dovedit a avea în continuare un comportament conservator si prudent, îndreptându-se în proporție covârșitoare către fondurile cu venit fix. Faptul că evoluțiile bursiere pozitive nu i-au determinat să își îndrepte atenția către fondurile diversificate sau cele de acțiuni dovedește lipsă de apetit pentru risc și neîncredere în piața de capital autohtonă.

 

Ca investitor, trebuie să știi că nu există investiție care să fie complet lipsită de riscuri, context în care putem defini riscul ca fiind probabilitatea de a produce pierderi în raport cu investiția realizată.

 

Din această perspectivă, putem spune că teama de a nu pierde bani determină investitorii să investească în fonduri cu venit fix care, statistic, pe termen lung, nu aduc randamente care acopera intotdeauna rata inflației, dar care sunt definite ca fonduri cu grad scăzut de risc.

Așadar, se pare că evoluțiile bursiere pozitive sunt urmărite prea puțin de investitori sau sunt privite cu neîncredere, și pe fondul știrilor alarmiste care aduc în discuție iminența unei noi crize financiare preferă să investească în aceleași instrumente cu grad scăzut de risc.

Din păcate, nimeni nu s-a dovedit a fi atât de cunoscător sau atât de intuitiv încât să poată prezice astfel de evenimente și această așteptare pasivă se reflectă în modul în care identificăm oportunitățile pentru economiile noastre care astfel vor avea de suferit.

Horia Gustă, Director General SAI Certinvest

 

×
Subiecte în articol: Jurnalul Bursier