x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Jurnalul bursier. Cum poți să economiseşti timp de cel puţin 18 ani

Jurnalul bursier. Cum poți să economiseşti timp de cel puţin 18 ani

20 Mai 2019   •   08:16
Jurnalul bursier. Cum poți să economiseşti timp de cel puţin 18 ani

Scriam în Jurnalul bursier din data de 15 aprilie despre faptul că în 20 de ani poți face minuni cu 100 de lei investiți în fiecare lună. Arătam atunci faptul că după 20 de ani suma investită în indicele bursier BET ți-ar fi adus o sumă de aproape şase ori mai mare.

Deși multe analize ne arată faptul că investițiile lunare constante cu sume mici în indici bursieri aduc randamente superioare altor plasamente ușor de făcut, rămâne întrebarea pentru multe persoane cum ar putea totuși să își inițieze acest obicei care pare mult mai greu de implementat.

Mulți dintre cei care nu și-au stabilit un obicei în a investi banii proprii încearcă să economisească câteva luni, în general, cheltuind mai puțin pentru lucruri care se vor întâmpla în viitorul imediat (de genul o vacanță, avansul pentru o mașină – restul urmând a fi achiziționat cu credit etc.). Alții își stabilesc cu ușurință un direct debit pentru plata facturilor, dar nu se gândesc să o facă și pentru viitorul lor sau al copiilor.

Naşterea unui copil este, de regulă, unul dintre cele mai fericite momente din viața unei familii.

În acest moment, multe persoane se gândesc la viitorul propriului copil și încep să economisească bani în numele său. Acest obicei, în măsura în care nu afectează bugetul familiei, se pierde în câteva luni. Disconfortul financiar vine din faptul că unele programe de economisire ale unor societăți de asigurare te penalizează destul de mult în măsura în care nu contribui în mod continuu (anual sau lunar)  – chiar dacă uneori randamentele nu sunt cele promise. Dar aceasta este o altă discuție pe care o vom aborda cu altă ocazie.

Totuși, există un venit lunar pe care copiii îl primesc sub forma alocației. Astăzi, alocația este de 300 de lei lunar în primii 2 ani ai copilului, ulterior suma scăzând la 150 de lei lunar.

Să încercăm să facem un exercițiu matematic simplu – ce ar însemna dacă această sumă ar fi economisită timp de 18 ani. Constatăm că suma ținută în casă ar însemna după 18 ani o valoare de 36.000 lei compusă din i) 7.200 lei în primii 2 ani (300 lei x 24 de luni) și ii) 28.800 lei (150 lei x 12 luni timp de 16 ani).

Să încercăm să vedem ce ar însemna dacă această suma ar genera un randament de 4,5%/an (cea mai mare dobândă bancară pe care o bancă o oferă pentru durata de 3 ani – conform conso.ro)

 

Trebuie să facem o mențiune obligatorie. Nu avem nicio garanție că acest randament de 4,5% va fi menținut timp de 18 ani, însă ne permitem un calcul matematic care nu ia în calcul o dobândă compusă, ci doar suma primită anual la care adăugăm dobânda de 4,5% în fiecare an. Constatăm că după 18 ani – suma de care ar beneficia părinții copilului ar fi de 16.685 lei cu titlu de dobândă, adică un total de 52.685 lei. Suma cu titlu de dobândă reprezintă un randament de 46,34%.

Însă dacă ne uităm la cel mai reprezentativ indice bursier (conform datelor Bursei de Valori Bucureșți), constatăm că în ultimii 20 de ani acesta a realizat un randament de aproximativ 600%. În calculul nostru simplu, ar reprezenta o sumă totală de aproximativ 216.000 lei (echivalentul a 45.378 euro pentru un euro = 4,76 lei). Chiar dacă nu oferă nimeni garanția că randamentul va fi similar și în următorii 18 ani, putem fi siguri de un lucru – indicii bursieri în ultimii 20 de ani au avut randamente mult superioare dobânzilor bancare.

Pentru a putea ca după 18 ani să îi transferi copilului suma de 45.378 euro doar punând la muncă sumele primite lunar cu titlu de alocație, ai nevoie de economisirea în mod constant într-un indice bursier. Deci, înainte de a începe să îţi educi copilul, educă-te pe tine. Încearcă platforma investonline.ro, unde vei găsi fondurile de indici bursieri care urmează parcursul bursier în proporție de minimum 90%. Noi, la Certinvest, te sfătuim să investești lunar sumele pe care ți le permiți în fondurile care ți se potrivesc, iar în anumite situații îți mărim sumele investite cu bonusurile pe care le oferim celor care economisesc lunar cel puțin 100 de lei.

Cred că merită să poți să îi oferi copilului o sumă de aproximativ 45.000 euro la împlinirea vârstei de 18 ani. Tu ce părere ai ?

Horia Gustă,

Director General - Certinvest

 

×
Subiecte în articol: Jurnalul Bursier