x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Jurnalul bursier. De ce investesc în acțiuni?

Jurnalul bursier. De ce investesc în acțiuni?

26 Noi 2018   •   08:30
Jurnalul bursier. De ce investesc în acțiuni?

În ultimul secol, economia globală, dar și cea locală s-au aflat, statistic vorbind, peste 80% din timp în perioade de expansiune. Cum aș putea beneficia de creșterea economică? Investind în acțiunile acelor companii care produc bunuri și servicii care contribuie astfel la creșterea economică. Companiile produc în scopul de a face profituri. Aceste profituri sunt distribuite ulterior acționarilor sub formă de dividende. Pe termen lung, investiția în acțiuni oferă un randament superior investiției în obligațiuni sau în depozite bancare dintr-un motiv simplu: companiile obțin sume de  bani necesare desfășurării activității prin credite bancare sau prin emisiuni de obligațiuni cu scopul generării de profit. Marjele de profit obținute de către acționari trebuie să fie îndeajuns de mari astfel încât să justifice asumarea riscurilor aferente activității economice. Iar asta după plata costurilor creditelor bancare sau al obligațiunilor, deci după acoperirea randamentelor acestor forme de investiții. Dar atenție, pe termen lung, și cu asumarea unui risc mai mare.

 Trăim în capitalism, iar în capitalism economia funcționează în cicluri economice. Când cererea de bunuri și servicii este mare, economia crește, oamenii își găsesc mai ușor locuri de muncă, au venituri mai mari și consumă mai mult. Mai devreme sau mai târziu, din cauza unor șocuri interne sau externe, economia ajunge și în declin. Ca o consecință firească, cererea de bunuri și servicii scade, la fel numărul locurilor de muncă disponibile în economie, veniturile disponibile ale populației. Dacă în perioada de creștere economică nu consumăm tot venitul disponibil, ci economisim, iar aceste economii le investim, resursele astfel realizate oferă siguranță financiară ce ne poate proteja în perioadele de recesiune economică și ne permit să ne menținem un standard de viață similar celui din perioadele de expansiune economică. De asemenea, ne vor proteja achizițiile de bunuri durabile sau active imobiliare finanțate prin credite bancare contractate în perioadele de creștere economică. 

Dacă sunt sceptic în legătură cu sustenabilitatea sistemului public de pensii (Pilon I), investesc pentru a-mi asigura propria pensie. Am la dispoziție și alte forme de a investi: în fonduri mutuale sau într-un plan de pensie facultativă administrată privat (Pilon III). Totuși, trebuie știut că în ambele variante este vorba despre forme colective de investiții, conform unei strategii investiționale bine definite, și care face obiectul  unui cadru riguros de reglementare. Dacă vreau să investesc pasiv, fără a consuma resurse semnificative de timp, folosesc aceste opțiuni. Dacă vreau să investesc activ, conform propriilor obiective investiționale și limitărilor specifice mie, pot investi personal în valori mobiliare. Vom dezbate acest subiect în perioada următoare pentru că trebuie înțelese riscurile și avantajele unor asemenea investiții individuale, personalizate.

 

Dacă aș fi investit în ultima săptămână în indicele BET Index, cel mai reprezentativ indice al acțiunilor listate la Bursa de Valori București, care reflectă evoluția celor mai tranzacționate companii, aș fi înregistrat un randament negativ de -0.61%, în principal din cauza scăderii acțiunilor OMV Petrom SA (-5.26%), afectate de reducerea drastică a cotației petrolului pe piețele internaționale. Principalul câștigător a fost Nuclearelectrica SA (+6.26%) datorită dividendelor suplimentare solicitate de statul român, estimate a oferi un randament de aproximativ 18% raportat la prețul de astăzi al acțiunii.

 

 Însă, dacă aș fi investit în indicele BET Index acum 10 ani, iar toate dividendele încasate le-aș fi reinvestit în indice la momentul primirii acestora, aș fi obținut un randament total de 371,99% în perioada 31.10.2008- 31.10.2018 (vezi graficul alăturat). Adică un randament anual de 16,77%.

Sursa: Bloomberg

Destul de bine pentru o investiţie, nu crezi?

 

Cosmin Mizof, Expert Certinvest

 

×
Subiecte în articol: Jurnalul Bursier