x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Jurnalul bursier. De ce nu mai putem avea un nou FNI (Fondul Național de Investiții) – partea I

Jurnalul bursier. De ce nu mai putem avea un nou FNI (Fondul Național de Investiții) – partea I

25 Feb 2019   •   08:17
Jurnalul bursier. De ce nu mai putem avea un nou FNI (Fondul Național de Investiții) – partea I

Finalul anilor 90 a fost marcat de multe incertitudini în piața financiară. Exista puțină legislație și multe jocuri piramidale. Unele s-au dorit a se numi fonduri de investiții. Realitatea este că mulți nu se gândeau la ce înseamnă un fond de investiții și ce face un asemenea fond, ci erau orbiți de câștigurile fabuloase pe care acestea le promiteau.

Ce s-a întâmplat între timp?

1.       Datorită faptului că, începând din 2007, suntem parte a Uniunii Europene, cadrul legal românesc este aliniat la cadrul general european al legislației care reglementează aceste fonduri. Astfel, și în România fondurile funcționează în mod similar fondurilor din Europa.

2.       Investitorii au mult mai multe cunoștințe despre ce înseamnă un fond de investiții și despre ce poate să facă un asemenea fond.

În Jurnalul de astăzi, ne vom apleca asupra principalelor reglementări aferente industriei fondurilor de investiții din România, care nu mai permit niciodată apariția unui nou FNI.

Din perspectiva publicității unui fond deschis de investiții – astăzi sunt foarte multe prevederi (a se vedea paginile 105-107 din Regulamentul ASF nr. 9/2014) care trebuie respectate, încât suntem în situația în care niciun fond nu își face reclamă. Aceste aspecte au venit ca o contrapondere la reclama din abundență pe care o făcea FNI și care l-a „ajutat” astfel să devină o fraudă națională. Fără așa de multă reclamă, FNI rămânea un joc piramidal fără impact sistemic național. Cu titlu de exemplu, unele reguli stabilesc că:

-formulările de genul "cea mai mare", "cel mai bun fond" etc. nu sunt admise;

-informaţiile şi menţiunile obligatorii sunt tipărite cu caractere de minimum 12;

-sunt interzise estimări privitoare la realizările viitoare ale fondului și comparaţii între realizări şi orice alte aspecte ale diferitelor fonduri.    

Astăzi, orice fond are obligatoriu o bancă depozitară, care certifică faptul că toate investițiile fondului există și sunt corect calculate. Fără o asemenea instituție bancară, un fond nu poate exista. FNI, în anul 2000, nu avea o asemenea bancă depozitară.

Din perspectiva accesului la un fond de investiții,  poarta de intrare pentru a deveni investitor (canalul de distribuţie al unui fond) într-un fond este dată de o bancă, o societate de servicii de investiții financiare, o societate de administrare de investiții financiare direct la sediul său.

Față de finalul anilor ’90, astăzi există posibilitatea de a investi în fonduri de investiții prin canale online sau telefonic. Primul site care a dat posibilitatea de a cumpăra/răscumpăra unități de fond www.investonline.ro permite inclusiv realizarea de operațiuni cu unități de fond prin telefon.

Calitatea administratorului unui fond de investiții este foarte strict analizată și are în vedere respectarea a numeroase reguli naționale și europene. Din perspectiva societății care administrează un asemenea fond – trebuie respectate peste 25 de acte normative (regulamente și directive europene, legi, regulamente, norme, instrucțiuni, dispuneri de măsuri etc.) și trebuie avute în vedere peste 25 de proceduri interne de funcționare – specifice pieței de capital. În afară de aceste reguli, este analizată foarte serios calitatea acționarilor unei asemenea societăți. Nu în ultimul rând, persoanele care lucrează într-o asemenea societate trebuie să treacă de interviuri complexe la Autoritatea de Supraveghere Financiară – după ce în prealabil au făcut dovadă unei experiențe importante în piața financiară și a unor studii de specialitate juridică sau economică.

Calitatea personalului care lucrează într-o asemenea societate de administrare este analizată în detaliu de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care, în baza unui Regulament în acest sens, trebuie să evalueze și să aprobe membrii structurilor de conducere și a persoanelor care dețin funcții-cheie în cadrul unei societăți de administrare a investițiilor, inclusiv din perspectiva reputației, onestității și integrității. Pentru exemplificare, următoarele persoane trebuie să fie evaluate și aprobate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară – Consiliul de Administrație, conducerea executivă, ofițerul de conformitate, auditorul financiar, auditorul intern, administratorul de risc.

Și ultimul aspect care trebuie avut în vedere se referă la Autoritatea de Supraveghere Financiară, care astăzi este complet diferită de Comisia Națională de Valori Mobiliare din anul 2000. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este o instituție robustă, care reglementează și supervizează piețele de capital, de asigurări și de fonduri de pensii. ASF are ca și obiective asigurarea stabilității, competitivității și bunei funcționări a piețelor de instrumente financiare, promovarea încrederii în aceste piețe și în investițiile în instrumente financiare, precum și asigurarea protecției operatorilor și investitorilor împotriva practicilor neloiale, abuzive și frauduloase.

Cred că astfel avem motive să considerăm fondurile de investiții drept instrumente de investiții extrem de credibile.

Horia Gustă

Director General - SAI Certinvest

 

 

 

×