x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie vrea ca UE să îi ramburseze banii cheltuiţi pentru programul Galileo

Marea Britanie vrea ca UE să îi ramburseze banii cheltuiţi pentru programul Galileo

24 Mai 2018   •   11:40
Marea Britanie vrea ca UE să îi ramburseze banii cheltuiţi pentru programul Galileo

 Marea Britanie se pregăteşte să solicite Uniunii Europene îi ramburseze fonduri în valoare de până la un miliard de lire sterline (1,34 miliarde dolari), reprezentând banii investiţi de Londra în programul european de navigaţie prin satelit Galileo, dacă Marea Britanie nu va putea participa în totalitate la acest program după Brexit, informează un articol publicat joi în cotidianul The Daily Telegraph, preluat de Reuters şi AFP. 

Potrivit presei britanice, Ministerul responsabil pentru Brexit va detalia această poziţie într-un document cu privire la Galileo ce ar urma să fie dat joi publicităţii. 

Potrivit surselor, programul Galileo a devenit un subiect de dispută în negocierile privind ieşirea Marii Britanii din UE, negocieri care au fost reluate săptămâna aceasta la Bruxelles. 

Galileo este destinat să devină rivalul sistemului global de poziţionare (GPS) dezvoltat şi controlat de SUA, sistem care este utilizat de milioane de dispozitive din întreaga lume. Galileo a fost lansat în 2003 şi urmează să devină complet operaţional în 2026. 

La începutul lunii mai UE a lăsat să se înţeleagă că în viitor firmele britanice ar putea fi împiedicate să participe la procedurile de depunere de oferte pentru contractele care au legătură cu programul Galileo, un sistem evaluat la 10 miliarde de euro. Însă Marea Britanie joacă un rol important în dezvoltarea sistemului Galileo şi a anunţat că intenţionează să participe la dezvoltarea programului chiar şi după ieşirea din UE, în luna martie 2019.

AGERPRES

×