x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Oferte greu de refuzat: Guvernul ademeneşte clienţii băncilor

Oferte greu de refuzat: Guvernul ademeneşte clienţii băncilor

de Valentin Gros    |    11 Feb 2019   •   12:02
Oferte greu de refuzat: Guvernul  ademeneşte clienţii băncilor
Sursa foto: Finzoom

Guvernul pare hotărât să scoată din bănci banii românilor, acordându-le acestora dobânzi mai atractive. Câştigurile obţinute astfel de clienţi depăşesc cu minimum 25% cele mai generoase oferte din piaţa bancară, iar dacă facem comparaţia cu nivelurile medii, diferenţele sunt uriaşe. Statul încearcă astfel să se finanţeze dintr-o sursă alternativă, populaţia. Nu va renunţa total la împrumuturile din sistemul bancar, dar le reduce volumul, de la lună la lună.

Titlurile de stat oferă persoanelor fizice câştiguri mai mari decât depozitele bancare. Acestea din urmă au dobânzi mai scăzute şi, în plus, conţin tot felul de costuri suplimentare (comisioane iniţiale, lunare, anuale, prime de asigurare de viaţă etc.), care fac ca dobânda anuală efectivă să fie şi cu peste un punct procentual mai mică decât cea afişată.

 

Statul plăteşte mai bine

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat trei noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației, acestea putând fi cumpărate între 4 şi 22 februarie de la unitățile Trezoreriei Statului sau prin rețeaua Poștei Române. Emisiunile au maturităţi de 2, 3 şi 5 ani, având dobânzi de 4%, 4,5% şi 5%. Valoarea minimă a subscripţiei este de un leu, reprezentând preţul de emisiune al unui titlu de stat, iar un plafon maxim nu există. Dobânda se plăteşte anual, iar rambursarea valorii nominale se face la scadenţă. Venitul nu este impozabil. Astfel, dacă un cetăţean cumpără titluri de stat în valoare de 5.000 de lei cu maturitatea la 3 ani şi dobânda de 4,5%, el va obţine un câştig de 675 de lei.

 

Împrumuturi mai mici în februarie

Statul încearcă să ia bani de la populaţie mai degrabă ca o completare la împrumuturile bancare, la care nu are de gând să renunţe. Ministerul Finanţelor intenţionează să atragă de la băncile comerciale, în februarie 2019, împrumuturi de 1,9 miliarde de lei, din care 400 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 1,5 miliarde de lei prin redeschiderea unor emisiuni de obligaţiuni de stat. Pe lângă această sumă, 225 de milioane de lei ar mai putea fi absorbiţi prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Pentru comparaţie, prima emisiune de titluri de stat lansată de MFP în cadrul Programului Tezaur - ediția Centenar s-a derulat în perioada 15 iunie – 6 iulie 2018. În cadrul operaţiunii, 14.756 de investitori au achiziţionat prin trezorerii titluri în valoare de 644,26 milioane de lei, iar 4.946 au cumpărat prin oficiile poștale, obligaţiuni de 141,9 milioane de lei, potrivit unui comunicat publicat de Finanţe la acea dată. Astfel, statul a atras de la 19.702 investitori o sumă de 786 milioane de lei. Titlurile au avut o dobândă de 5%, iar termenul de scadenţă a fost de 5 ani.

 

Cât plătesc Finanţele către bănci

Ministerul Finanţelor Publice a atras vineri, 8 februarie (data emisiunii – 11 februarie), 45 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de joi, când a împrumutat 635,55 milioane de lei la o dobândă de 4% pe an, printr-o emisiune de titluri de stat cu o maturitate reziduală de 33 de luni (scadenţă în octombrie 2021), potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR). Dobânda a fost mai mică, astfel, decât nivelul de 4,5% de la împrumutul anterior, din 23 ianuarie, în sumă de 110 milioane de lei şi cu maturitate 65 de luni (scadenţă în iunie 2024).

 

Cele mai bune dobânzi bancare

Dacă ar fi deschis un depozit bancar cu aceeaşi sumă şi scadenţă, cea mai bună ofertă de pe piaţă ar fi fost, conform site-ului de specialitate finzoom.ro, cea de la TBI Bank, cu dobândă de 4% şi DAE de 3,48%. În acest caz, câştigul net (ţinând cont doar de dobândă, impozit pe venit, comisioane) ar fi fost de 540 de lei. Aşadar, statul acordă cu 135 de lei sau cu 25% mai mult decât „cea mai bună bancă”. Pe a doua poziţie în clasamentul celor mai „generoase” depozite bancare se află produsul Băncii Transilvania, cu dobândă de 3,5%, DAE de 2,9% şi câştig net de 447 de lei. Aici oferta statului este cu 228 lei sau cu 51% mai avantajoasă pentru client. Iar pe locul 3 – depozitul Libra Internet Bank, cu 2,75% dobândă, 2,42% DAE şi 371 lei câştig. Titlurile de stat dau clientului cu 304 lei sau cu 82% mai mulţi bani.

×
Subiecte în articol: titluri de stat