x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii ONG-urile, consultanță pe banii statului

ONG-urile, consultanță pe banii statului

de Paul Barbu    |    28 Ian 2016   •   21:20
ONG-urile, consultanță pe banii statului
Sursa foto: bernie_photo/Getty Images/iStockphoto

Nederularea programelor de fonduri europene pentru IMM-uri şi antreprenori a dus la pierderea a peste 100.000 de locuri de muncă. Astfel că autorităţile încearcă acum să mai dea o gură de oxigen ONG-urilor care se ocupau cu consultanţă pe fonduri europene, acceptându- le serviciile pe programele de finanţare de la stat.

Este vorba de programul guvernamental „START”, unde ONG-urile au fost propuse ca furnizori eligibili de consultanţă. Programul se ridică la o valoare de 17 milioane de lei, prea puţin în comparaţie cu ce ar fi putut câştiga acestea din consultanţa pe bani europeni.
Propunerea a venit de la reprezentantul Camerei de Comerţ. „ONG-urile au şi activităţi economice în statul propriul şi cred că este o alternativă acum dat fiind că fondurile europene nu sunt active în niciun fel. Mai ales că nicio organizaţie nonguvernamentală nu are proiecte şi finanţări din altă parte, autorităţile trebuie să găsească o formulă”, ne-a declarat Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR). Comisarul european Corina Creţu spune că România trebuie să dea drumul cât mai repede la programele pentru fonduri europene, dar din partea autorităţilor de aici nu se vede niciun fel de comunicare. „Întârzierea deschiderii programelor de fonduri europene a dus la pierderea a aproape 100.000 de locuri de muncă, din patronate, ONG-uri şi alte entităţi”, estimează fostul ministrul al Economiei.

Pierdem în continuare fonduri
Totodată, România va pierde doi ani din această sesiune de fonduri pentru că în 2014 s-au stabilit criteriile, în 2015 la noi a fost an mort, iar în 2016 încă nu am început implementarea. În plus, atunci când vine vorba de birocraţie, parcă aceasta s-a născut la noi. „Autorităţile complică foarte mult procedurile, cer foarte multe date suplimentare pe parcursul derulării programului, încât te dau înapoi, de nu mai ştii nimic. Ar trebui să le simplifice şi să se ţină de cuvânt”, ne-a declarat Gheorghe Naghia, preşedintele Patronatului Român. În prezent, programele de finanţare a IMM-urilor valorează 160 de milioane de lei şi încă sunt în dezbatere publică.
 

×