x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Premierul bulgar solicită sa fie verificata vânzarea activelor CEZ

Premierul bulgar solicită sa fie verificata vânzarea activelor CEZ

28 Feb 2018   •   09:28
Premierul bulgar solicită sa fie verificata vânzarea activelor CEZ

Premierul bulgar Boiko Borissov a cerut Băncii Centrale şi serviciilor secrete să cerceteze achiziţionarea activelor din Bulgaria ale grupului ceh CEZ de către o firmă locală puţin cunoscută, dezminţind implicarea sau sprijinirea tranzacţiei.

 

CEZ a anunţat că a ales oferta Inercom pentru cele şapte societăţi detinute in Bulgaria, inclusiv o companie de distribuţie ce alimenteaza cu energie electrică aproximativ trei milioane de persoane în nord-vestul tarii. Purtătorul de cuvânt de la CEZ, Alice Horáková, a precizat că acordul de vânzare ar urma să fie semnat în zilele următoare si ca oferta celor de la Inercom este superioară valorii de piaţă a activelor vândute, stabilită în urma unei evaluări independente.

"Finalizarea tranzacţiei depinde de aprobarea autorităţii pentru concurenţă din Bulgaria", a adăugat purtătorul de cuvânt. Tranzacţia a provocat îngrijorarea clasei politice bulgare deoarece active energetice strategice ajung în mâinile unei firme puţin cunoscute.

Vorbind în Parlament, Boiko Borissov a afirmat că nici el şi nici Guvernul "nu au participat, din culise, la această tranzacţie".
"Nu numai că nu am participat, nu am influenţat în nici un fel tranzacţia", le-a declarat jurnaliştilor premierul.

Inercom, cu active în valoare de aproximativ 100 de milioane de leva (63 de milioane de dolari), ar urma să preia un business cu o cifră de afaceri anuală de aproape 1,8 miliarde de leva (1,1 miliarde de dolari), care operează o treime din reţeaua energetică a ţării. Deşi CEZ nu a comunicat detalii legate de valoarea tranzacţiei, grupul ceh ar urma să primească, potrivit presei bulgare, circa 320 de milioane de euro.

Inercom a precizat că va finanţa operatiunea prin împrumuturi bancare, dar nu a dat amănunte. Borissov a afirmat că a primit documente confidenţiale privind tranzacţia de la omologul său ceh, Andrej Babis, care arată implicarea unor firme offshore ruso-georgiene, precum şi a unor bănci din Rusia şi Bulgaria.

Premierul a explicat că Bulgaria nu dispune de un mecanism pentru oprirea unei tranzacţii dintre două entităţi private, dar s-a angajat să folosească toate resursele statului pentru a oferi transparenţă în privinţa afacerii şi a cerut instituţiilor de stat să intervină.Ceilalţi doi distribuitori de energie din Bulgaria sunt EVN (Austria) şi Energo-Pro (Cehia). AGERPRES

×