x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Productia de miere grav afectata de vremea capricioasă

Productia de miere grav afectata de vremea capricioasă

15 Aug 2018   •   09:35
Productia de miere grav afectata de vremea capricioasă

Vremea capricioasă din acest an reduce producţia de miere la 60% - 70% din ceea ce se obţine într-un an bun cu valori de 25.000 - 27.000 de tone, însă preţul mierii nu va creşte, susţine preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea. 

 

"A fost o iarnă uşoară, caldă, care a dus la creşterea consumului de mâncare şi fiind temperaturi crescute albinele şi-au început mai repede activitatea. Acest lucru a presupus nişte eforturi şi pentru apicultori de a le hrăni suplimentar. Cu toate acestea, albinele nu au ieşit chiar atât de dezvoltate din iarnă pe cât ne-am fi aşteptat. Culesul de rapiţă a fost compromis 50% pentru că au fost ploi, vânt şi zile reci şi nu s-a putut valorifica. Salcâmul a fost cel care a asigurat o producţie aproape de un an normal, între 14 şi 16 kilograme pe familia de albine. A urmat culesul de tei care în unele zone, mai ales în vestul ţării, a fost bun, undeva între 8 - 10 kilograme de miere pe familie, dar a fost compromis în sud, inclusiv în zona Ciucurova din judeţul Tulcea, care este cel mai mare masiv melifer silvic de tei din Europa. Şi aceasta tot datorită schimbărilor de vreme", a explicat Ioan Fetea. 

Acesta susţine că nici la floarea soarelui - care anul trecut a salvat producţia de miere - apicultorii nu au avut rezultate mai bune, pentru că a durat foarte puţin perioada de cules, în jur de 3 - 4 zile, şi nu s-a putut valorifica mai mult. 

"Altă dată valorificam 10 -12 zile dacă erau culturi intercalate ca perioade de semănat. S-au făcut acum între 7 şi 9 kilograme de miere pe familie, iar în unele zone şi mai puţin. Anul apicol s-a terminat foarte repede. Mai este acum doar un cules de întreţinere, undeva la 30% - 40% din teritoriu, dar e un cules foarte slab. În Lunca Dunării va fi un spor de producţie, nu mare, undeva la 3 - 5 kilograme pe familie, dar este bun şi acesta pentru a completa rezervele, deoarece în majoritatea ţării mai trebuie suplimentată hrănirea de toamnă a albinelor. În aceste condiţii, producţia de miere estimez că se va situa între 18.000 - 20.000 de tone, adică 60% - 70% faţă de un an bun cu circa 25.000 - 27.000 de tone", a subliniat preşedintele ACA.    

În ceea ce priveşte preţul mierii, şeful ACA a afirmat că nu ar exista motive ca acesta să crească, în condiţiile în care se aduce din afară şi se face această cupajare cu miere ieftină "de te miri de unde şi nu ştii ce e în borcan". AGERPRES

×