x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Profituri impresionante: jocul la bursă nu e joacă

Profituri impresionante: jocul la bursă nu e joacă

de Cristian Anton    |    12 Noi 2018   •   12:50
Profituri impresionante: jocul la bursă nu e joacă

O investiţie lunară de 100 de lei în indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti în ultimii 20 de ani ar fi adus unui investitor în prezent 150.000 de lei în cont, a afirmat directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Adrian Tănase. În ciuda randamentului extrem de bun, mult peste media europeană, dar şi a riscurilor aproape nule, doar aproximativ 10.000 de români „joacă” la bursă.


„Oricine poate fi investitor pe Bursă dacă are disciplina de a investi regulat în valori mobiliare pe termen foarte lung. Oricine investea în indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti 100 de lei pe lună în ultimii 20 de ani avea astăzi 150.000 de lei în cont. Închipuiţi-vă dacă ar fi investit 500 de lei sau dacă ar investit 1.000 de lei ce valoare a contului ar fi avut la sfârşit”, a spus Adrian Tănase. 
 

Nu există paşi de urmat pentru cei care vor să investească la Bursă, doar decizia de a pune bani deoparte. Pe termen lung, cu toată volatilitatea, piaţa de capital produce mai muţi bani decât un depozit bancar

Şeful BVB a declarat că discuţia nu ar trebui să se poarte în jurul randamentului pe ultimul an, pentru că randamentul anului trecut se întâmplă foarte rar să semene cu cel de anul viitor, iar performanţa din ultima perioadă nu este relevantă pentru performanţa din următoarea perioadă, putând exista diferenţe semnificative, dar că pe termen lung piaţa de capital produce randamente mai bune decât un depozit bancar. Tănase susţine că investitorilor persoane fizice este scăzut, de ordinul a 10.000 - 15.000, situaţia fiind asemănătoare în industria de fonduri deschise. 

Suntem lideri mondiali

Puţini români ştiu că bursa românească este pe primul loc la nivel mondial în privinţa randamentele dividendelor pe care le oferă. Din nefericire, mentalitatea românească perpetuează percepţia, falsă, că bursa este un fel de joc de noroc. Poate şi din cauza expresiei potrivit căreia investitorii „joacă” la bursă, când, de fapt, avem de-a face doar cu plasamente financiare care sunt aducătoare aproape sigure de profit. Astfel, dividendele din România au avut anul trecut un randament de circa 8%, cu mult peste media europeană de 2-3%. 

Lipsa educaţiei financiare îi determină pe români să îşi ţină banii la saltea sau în bănci, cu dobânzi aproape neglijabile

×