x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Raed Arafat: Anul acesta se vor face investiţii de 60 milioane de euro în echipamente pentru pompieri

Raed Arafat: Anul acesta se vor face investiţii de 60 milioane de euro în echipamente pentru pompieri

05 Aug 2016   •   15:00
Raed Arafat: Anul acesta se vor face investiţii de 60 milioane de euro în echipamente pentru pompieri

 Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat că, anul acesta, vor fi făcute investiţii în valoare de 60 de milioane de euro în echipamente pentru pompieri.

"Anul ăsta, deja domnul inspector general (Ovidiu Vasilică, n.r.) a semnat 25 de milioane de euro, (...) au început dotările să sosească şi (...) cele 25 de milioane le considerăm deja absorbite pentru că până la sfârşitul anului o să fie livrat tot echipamentul cumpărat prin ele şi care include maşini de pompieri, camioane de transport, mijloace de transport personal, completarea dotărilor judeţelor care n-au primit motopompe de capacitate mare, maşini de scafandri (... ). Vorbim de o dotare naţională în acest sens. Pe lângă cele 25 de milioane, mai avem 35 de milioane de euro, (...) pe un alt proiect, pe care îl numim proiectul Multirisc (...). Discutăm acum cu Comisia Europeană forma finală a proiectului, (...) iar acest proiect (...) este destinat mai multor probleme, dar în mod deosebit pentru căutarea, salvarea urbană (...). Pentru prima oară, pompierii din România vor primi anumite timpuri de echipamente pe care până acum nu le-au avut şi care sunt destinate căutării şi salvării (...). Eu sper ca până la sfârşitul anului (...), pe lângă cele 25 de milioane de euro, să mai semneze Inspectoratul (IGSU, n.r.) şi cele 35 de milioane, (...) înseamnă că semnăm per total 60 de milioane de euro de echipamente, care urmează să fie livrate în cursul acestui an şi anul viitor", a spus Raed Arafat într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că este prevăzută şi ridicarea nivelului Centrului de pregătire a subofiţerilor pompieri de la Boldeşti, care "va face obiectul unui proiect de câteva milioane de euro numai pentru completarea dotării".

Arafat a mai spus că alte 70 de milioane de euro vor fi atrase prin proiectul RO-RISK.

"Când finalizează Inspectoratul General condiţionalitatea ex-ante care este printr-un proiect RO-RISK, care este derulat pe evaluarea riscurilor, o să avem acces (...) şi la restul banilor (...), încă 70 de milioane de euro", a explicat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, în ultimii doi ani, pentru dotări s-au făcut eforturi foarte mari din partea MAI, prin IGSU, şi din fonduri europene. "Anul trecut, investiţiile au fost 31 de milioane de euro din fonduri europene şi 9 milioane de euro aproximativ din buget de stat, care au inclus dotarea pompierilor pentru metrou cu echipamente de respirat de lungă durată, care au autonomie între 2 şi 4 ore", a exemplificat Arafat.

Totodată, acesta a anunţat că, odată cu dotarea pompierilor, va creşte şi numărul exerciţiilor efectuate de aceştia.

"Astfel de exerciţii o să le vedeţi din ce în ce şi mai intensificate de către noi. Nu s-a pus limită la colegii noştri de la IGSU, pentru că a fost o perioadă din păcate în care a scăzut numărul exerciţiilor din limitări financiare (...). Deviza noastră, în ultimii doi ani şi mai ales în ultimul an, (...) este cât mai multe exerciţii cu cât mai multă pregătire pentru forţele de intervenţie, pentru că numai aşa putem să ridicăm nivelul de pregătire. Mai ales cu primirea echipamentelor noi, este obligatoriu să crească numărul exerciţiilor pentru că oamenii trebuie să înveţe să folosească echipamentele", a adăugat Arafat.

Potrivit acestuia, de la începutul anului şi până în prezent au fost efectuate pe plan naţional mii de exerciţii.

"Noi nu facem acum exerciţii numai să vedem după Colectiv. Exerciţii s-au făcut şi înainte de Colectiv şi se vor face mult încă după (...). Unele exerciţii sunt punctuale, sunt mai mici (....), alte exerciţii sunt foarte mari (...). De la începutul anului până acum, din ce ştiu (...), au fost efectuate pe plan naţional mii de exerciţii, de la exerciţiu mic, care implică două echipaje, până la exerciţiu care implică două-trei judeţe", a afirmat Arafat.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: raed arafat Investitii pompieri echipamente