x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Reactia BANCILOR romanesti la criza din Grecia. Dobanzi mai mici la depozite si mai mari la credite

Reactia BANCILOR romanesti la criza din Grecia. Dobanzi mai mici la depozite si mai mari la credite

29 Iul 2015   •   13:10
Reactia BANCILOR romanesti la criza din Grecia. Dobanzi mai mici la depozite si mai mari la credite

Băncile comerciale au redus, în iunie, dobânzile la depozite, atât în lei, cât şi în euro, însă le-au crescut pe cele la creditele noi, în lei şi euro, în special la finanţările acordate firmelor, reiese din datele publicate de Banca Naţională a României.

Astfel, dobânzile la depozitele în monedă naţională, aflate în sold, au scăzut la o medie de 1,86% pe an în iunie, de la 1,98% pe an luna anterioară şi de la 2,94% pe an în iulie 2014. Pentru populaţie, băncile au acordat dobânzi de 2,11% pe an, în scădere de la 2,25% pe an în mai şi de la 3,24% pe an în iulie 2014. Dobânzi ceva mai ridicate, de 2,27% pe an, au primit persoanele fizice, care au constituit depozite pe perioade mai mari de doi ani, dar şi acestea sunt în scădere cu aproape un punct procentual faţă de anul trecut.

Pentru depozitele noi în monedă naţională, băncile au acordat în iunie, în medie, dobânzi de 1,19% pe an pentru populaţie, în scădere cu peste un punct procentual faţă de anul anterior, iar pentru firme de 0,79% pe an, în coborâre faţă de luna mai, când media a fost de 0,91%, şi faţă de anul anterior, de la 1,81% pe an.

La depozitele în euro aflate în sold, dobânzile au ajuns la o medie de 1,18% pe an, pentru populaţie, şi de 0,72% pe an pentru firme. Dobânzi ceva mai ridicate au primit persoanele fizice pentru depozitele constituite pe perioade mai mari de doi ani, de 1,75% pe an, dar şi acestea sunt în scădere, de la 2,28% pe an, aşa cum erau cu un an în urmă.

Depozitele noi în euro ale populaţiei au fost bonificate cu dobânzi de doar 0,94% pe an, în iunie, în scădere de la 1,12% pe an în mai şi de la 1,78% pe an în iulie 2014. Pentru economiile noi în euro constituite pe perioade cuprinse între un an şi doi ani, băncile au acordat populaţiei dobânzi de 1,39% pe an, în scădere de la 1,54% pe an cu o lună în urmă şi de la 2,27% pe an în 2014.

Pentru firme, dobânzile la economiile în euro au scăzut uşor, la 0,42% pe an, de la 0,44% pe an în mai.

În privinţa creditelor în lei aflate în sold, băncile au perceput dobânzi mai reduse, atât pentru populaţie, cât şi pentru firme. Astfel, pentru împrumuturile în lei acordate populaţiei, băncile au fixat dobânzi de 8,22% pe an în iunie, în scădere de la 8,44% pe an în mai şi de la 10,13% pe an în iulie 2014. Dobânda pentru creditele în lei pentru locuinţe, acordate pe perioade mai mari de cinci ani, a ajuns, în medie, la 4,04% pe an, de la 4,09% pe an cu o lună în urmă şi de la 5,18% pe an în iulie 2014. În schimb, la creditele de consum în lei, aflate în sold, dobânzile rămân ridicate, în special la cele acordate pe o perioadă cuprinsă între 1 - 5 ani, respectiv 11,04% pe an, în scădere cu aproape un punct procentual în ultimul an.

Pentru firme, dobânzile la lei au scăzut uşor, de la 5,5% pe an, în mai, la 5,3% pe an, în iunie. Comparativ cu anul anterior, dobânzile sunt mai mici, în acest caz, cu aproape 1,5 puncte procentuale.

La creditele în euro aflate în sold, dobânzile au scăzut, însă, nesemnificativ, atât pentru populaţie, cât şi pentru firme, la o medie de 5,08% pe an, respectiv 4,5% pe an.
Este de remarcat faptul că dobânzile la împrumuturile de consum în euro acordate populaţiei pe perioade mai mici de 1 an au crescut cu aproape trei puncte procentuale de la o lună la alta, de la 8,05% pe an în mai la 10,92% pe an în iunie.

Băncile au crescut dobânzile şi pentru împrumuturile în lei nou acordate firmelor, pentru sume de peste un milion de lei, la 4,34% pe an, în iunie, de la 4,08% pe an în mai. Însă, dobânda rămâne mai mică pentru acest tip de credite, faţă de media din iulie 2014, de 5,19% pe an.

Şi creditele noi în euro s-au scumpit în iunie, atât pentru populaţie, cât şi pentru firme. Dobânzile la finanţările populaţiei au ajuns la 5,08% pe an, iar cele acordate firmelor au fost, în medie, de 3,76% pe an.

AGERPRES 

×
Subiecte în articol: dobanzi depozite