x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Reguli noi pentru garantarea depozitelor

Reguli noi pentru garantarea depozitelor

de Daniela Ivan    |    16 Iun 2015   •   15:05
Reguli noi pentru garantarea depozitelor
Sursa foto: Ivan Sizov/Getty Images/Hemera

Depozitele constituite la sucursalele băncilor străine din România vor fi garantate de schemele de garantare din România, nu ca până acum de cele din ţara de origine.

În acest moment există nouă sucursale ale băncilor din UE deschise în România, cele mai cunoscute sunt ING Bank (Olanda), Veneto Banca (Italia), Citibank (Irlanda), Bank of Cyprus (Cipru), BNP Paribas Fortis (Olanda).

Prevederea este cuprinsă într-un proiect de lege care urmăreşte transpunerea prevederilor Direc¬tivei 2014/49/UE privind schemele de garantare a depozitelor în legislaţia românească. Termenul pentru transpunerea cerinţei UE este 3 iulie şi prevede mai multe modificări în ceea ce priveşte garantarea depozitelor în sistemul bancar.

Schemele de garantare a depozitelor din România vor fi obligate să asigure plata compensa-ţiilor către deponenţii la sucursale din România ale instituţiilor de credit din alte state membre UE, participante la schema de garantare din statul membru de origine, în caz de intrare în incapaci¬tate de plată a instituţiei respective.

Casele de ajutor nu mai sunt așa de sigure
O altă modificare importantă vizează depozitele constituite la casele de ajutor reciproc care nu vor mai fi garantate, începând cu data de 3 iulie 2015 de către Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. În prezent, sub incidenţa Fondului de garantare a creditelor bancare din România intră depozitele constituite de clienţi la o singură casă de ajutor reciproc, respectiv Banca Centrala Cooperatistă CREDITCOOP. Pe de altă parte, nu vor mai fi excluse de la garantare depozitele firmelor şi nici cele aparţinând persoanelor desemnate în calitate de administratori, directori, membrii consiliului de supraveghere, auditori, acţionari semnificativi ai instituţiei de credit în cauză, ale celor care au această calitate în cadrul altor societăţi din grupul instituţiei de credit, ale membrilor familiilor persoanelor fizice menţionate mai sus, precum şi ale terţelor persoane care acţionează în numele acestora.

Plafonul de garantare în România este acum de 100.000 euro, în echivalent lei, de persoană. Peri-oada de plată este de 20 de zile, dar se va reduce la 7 zile lucrătoare, începând cu 3 iulie
 

×