x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Românii încep să îşi recupereze banii luaţi cu japca de la bănci

Românii încep să îşi recupereze banii luaţi cu japca de la bănci

de Daniela Ivan    |    30 Apr 2014   •   18:49
Românii încep să îşi recupereze banii luaţi cu japca de la bănci
Sursa foto: Bogdan Iordache/Mediafax Foto

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a demarat procedura de executare silită împotriva unei bănci care nu a pus în aplicare o sentinţă judecătorească, emisă încă din 2012. Banca a încercat să înşele 260 de clienţi prin introducerea în contracte a unui comision de risc între 0,12% şi 0,26% din valoarea soldului. “Avem o decizie definitivă şi irevocabilă. Sunt 260 de consumatori cărora trebuie să li se restituie banii încasaţi din 21 iunie 2010. Atunci ANPC a sancţionat banca şi a dispus măsuri complementare de restituire a sumelor încasate fără temei legal”, a declarat Marius Duca, preşedintele ANPC. Acesta a explicat că banca a transformat comisionul de risc în comision de administrare, ceea ce nu este legal. “În 2012 s-a dat sentinţa pentru primul client, iar săptămâna trecută am început procedurile contra băncii”, a mai afirmat Duca.
Din 21 iunie până în 21 septembrie 2010 băncile trebuiau să implementeze prevederile OUG 50/2010, iar unele nu s-au conformat. Preşedintele ANPC a spus că la un credit de 130.000 de euro, valoarea comisionului de risc pe care banca trebuie să îl restituie unui singur client în 5 luni este de aproape 6.000 de euro.

Decizie definitivă şi irevocabilă
Şeful ANPC, Marius Duca, a precizat că decizia se aplică doar celor 260 de clienţi ai băncii, procesul nefiind unul colectiv. “Avem o decizie definitivă şi irevocabilă în favoarea ANPC în care sunt implicaţi 260 de consumatori cărora trebuie să li se restituie toţi banii încasaţi fără temei legal începând cu data de 21.06.2010 până în prezent. Cei 260 de clienţi au depus reclamaţii în 2010 când OUG 50 era în forma ei iniţială şi se aplica contractelor în derulare. La momentul respectiv, ANPC a sancţionat contravenţional operatorul financiar - bancar şi a dispus măsuri complementare de restituire a sumelor încasate fără temei legal”, a spus preşedintele ANPC. El a mai precizat că banca este obligată să sisteze perceperea respectivului comision pentru cei 260 de clienţi.

Volksbank nu a primit notificarea de executare silită
Duca a refuzat să dezvăluie numele băncii implicate în acest caz, dar hotnews.ro a citat surse apropiate dosarului care menţionează că banca implicată în acest proces este Volksbank. Banca are pe rol circa 2.000 de dosare deschise de clienţii nemultumiţi, iar până acum rata de câştig a băncii este foarte mică, din 10 procese, se pierd 8.
Volksbank nu a primit vreo notificare în cazul executării silite anunţate de ANPC iar în cazul în care aceasta s-ar concretiza vom face contestaţie, a anunţat biroul de presă al băncii. “Având în vedere că s-a discutat despre un proces-verbal întocmit de ANPC acum 4 ani, soluţionat irevocabil acum 2 ani şi fără a avea o informaţie clară în privinţa numărului de dosar, am identificat 5 litigii generate de procese-verbale încheiate de ANPC Bucureşti împotriva Volksbank. Din patru dintre soluţiile Tribunalului rezultă foarte clar că ANPC Bucureşti a pierdut. Cea de-a cincea decizie, deşi menţine procesul-verbal încheiat de ANPC, precizează că executarea sancţiunilor (amenda şi eventuale restituiri de sume) nu are bază legală, întrucât OUG 50 nu se mai aplică din decembrie 2010, contractelor în derulare”, mai precizează banca.

Procesle colective, amânate şi tot amânate
ANPC poate să ceară instanţelor să elimine caluzele abuzive din toate contractele tip, din data de 1 octombrie 2013. Deşi sunt formulate astfel de acţiuni judiciare, ele încă nu au termen. Primul proces care are totuşi un termen clar este cel dintre între Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Credit Europe Ipotecar IFN, deţinută de banca turcească cu acelaşi nume. Acest termen este 12 iunie 2014, potrivit economica.net. Dacă instanţa va constata că Credit Europe utilizează clauze abuzive, atunci banca va fi obligată să le elimine din toate contractele. Părţile pot ataca decizia făcând apel la Curtea de Apel Bucureşti. De la începutul acestui an, ANPC a demarat 10 procese împotriva a 10 bănci pe cazuri de clauze abuzive şi alte 40 de procese în care reclamă contravenţii.
Avocatul Gheorghe Piperea a declarat recent că soluţia tribunalului, pentru procesele colective, se va lăsa aşteptată încă cel puţin 4 ani. El a recomandat guvernului să intervină. “Guvernul va putea, fie prin hotărâre, fie prin ordonanţă de urgenţă, să stabilească un tip de contract de credit bancar, obligatoriu pentru bănci, cu eliminarea clauzelor abuzive constatate deja de sistemul judiciar. Să sperăm că Guvernul va promova un astfel de contract tip obligatoriu”, a mai spus avocatul.
Suma pe care băncile ar trebui să o restituie clienţilor pentru clauzele abuzive se ridică la 6,5 miliarde de euro, iar eliminarea din contract a comisionului de risc şi a dobânzii variabile după indicii interni ai băncilor ar lăsa clienţilor 48 miliarde de euro, timp de 20 de ani, potrivit estimărilor realizate de avocatul Gheorghe Piperea.
În România sunt peste 3 milioane de debitori la bănci pentru credite de consum, din care un 1 milion au contracte pe termene de depăşesc 20 de ani. 

×