x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Schimbări la nivelul legislației vamale comunitare privind protejarea drepturilor de proprietate intelectuală

Schimbări la nivelul legislației vamale comunitare privind protejarea drepturilor de proprietate intelectuală

21 Mai 2015   •   11:33

McGregor & Partners anunță adoptarea unor noi reglementări ale legislației vamale comunitare, în scopul simplificării și raționalizării activității autorităților vamale. Adoptat prin Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului UE, noul Cod vamal comunitar se va aplica de la 1 iunie 2016 și va fi obligatoriu în toate elementele sale, cu aplicare directă în toate statele membre.

Unul dintre obiectivele politicii vamale a Uniunii Europene este acela de a spori eficiența organizării controalelor vamale, urmărind eficientizarea procedurilor de vămuire și reducerea obligațiile administrative. Reglementările recente la nivel european din domeniul vamal extind astfel competențele autorităților vamale din UE în vederea sporirii controarelor și reținerilor bunurilor contrafăcute ce ”călătoresc ” pe teritoriul UE. În acest sens, autorităților vamale comunitare li se permite să controleze și să rețină, dacă este cazul, bunuri ce tranzitează teritoriul UE cu destinație non-UE.

Produsele contrafăcute ce pătrund în UE reprezintă o problemă îngrijorătoare pentru companiile europene, iar tot mai multe firme se declară afectate de acest fenomen.
Noile reglementări aduc, așadar, vești bune pentru titularii de marcă, deoarece vor contribui la prevenirea pătrunderii produselor contrafăcute în piețele din UE, sau a deturnării acestora pe teritoriul Uniunii.

”Industria ilegală” producătoare de bunuri contrafăcute cuprinde din ce în ce mai multe sectoare. Astfel, pe lângă domeniile tradiționale afectate: moda, bijuteriile, banii, se înregistrează cazuri de contrafacere și în industria produselor alimentare, a celor farmaceutice sau a pieselor auto, industrii care dacă sunt atinse de acest fenomen, pot afecta foarte grav sănătatea și siguranța publicului consumator.
Un raport al Comisiei Europene prezintă o statistică cu privire la sectoarele afectate de prezența pe piața comunitară a produselor contrafăcute. În anul 2013 pe primele trei poziții în topul produselor contrafăcute se află hainele, urmate de medicamente și țigări.
În anul 2008 valoarea bunurilor contrafăcute s-a ridicat la aproape 525 miliarde de euro, iar în 2015 se estimează ca valoarea acestor bunuri va depăși 1.400 miliarde de euro.

“Unul dintre motivele pentru care în ultimii ani legislația vamală comunitară a suferit unele modificări și actualizări a fost justificat și de nevoia prevenirii și combaterii creșterii continue a bunurilor contrafăcute din diferite sectoare ale piețelor comunitare“ explică Boiana Berchi, Partener McGregor & Partners.

Pe lângă Noul Cod vamal comunitar, două tipuri principale de reglementări au influențat pozitiv normele privind măsurile anti-contrafacere: controlul mărfurilor la vamă și reglementărilor specifice fiecărui sector.

Toate aceste schimbări la nivel european privind protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, fac parte dintr-o amplă strategie privind combaterea fenomenului contrafacerii și al pirateriei, susținută de autoritățile vamale comunitare și naționale, împreună cu titularii de marcă și companiile europene afectate de acest fenomen. 

×