x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Soluţia salvatoare. Statul îşi lasă companiile proprii fără bani de investiţii

Soluţia salvatoare. Statul îşi lasă companiile proprii fără bani de investiţii

de Daniela Ivan    |    11 Sep 2017   •   13:30
Soluţia salvatoare. Statul îşi lasă companiile proprii fără bani de investiţii

După ce investiţiile publice au fost reduse la cota de avarie, Ministerul Finanţelor a pus ochii şi pe banii companiilor unde statul este acţionar majoritar şi vrea să stranguleze şi aici orice investiţie. Finanţele vor obliga companiile de stat profitabile să plătească dividende cu 32% mai mari decât era stabilit iniţial, lăsându-le astfel fără bani. Vistieria statului e tot mai goală având în vedere că de la agenţii economici şi de la bănci s-a încasat cu 1,78 miliarde de lei mai puţin la impozitul pe profit, iar din TVA cu 1,197 miliarde de lei.

Proiectul de rectificare bugetară publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice prevede majorarea veniturilor din dividendele companiilor unde statul este acţionar majoritar cu 2,14 miliarde de lei. Măsura va afecta investiţiile acestor firme, care vor fi nevoite să renunţe în acest an la retehnologizări şi modernizări după ce acestea au fost reduse în anii de după criză. Dacă înainte de rectificare bugetul prevedea să încaseze de la aceste companii dividende în valoare de 3,14 miliarde de lei, acum aceste firme vor vărsa la buget 5,28 miliarde de lei.

Adio modernizări şi retehnologizări

Cele mai profitabile firme ale statului sunt cele din domeniul energiei - Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, grupul Electrica, Nuclearelectrica -, dar şi CEC, Loteria Română, Imprimeria Naţională etc. Deja, Romgaz a anunţat că a primit de la acționarul majoritar, Ministerul Energiei, o solicitare de convocare "de îndată"  a unei AGA la care să se decidă acordarea de dividende suplimentare în sumă totală de 750 milioane de lei din rezervele și profitul reportat al companiei. Din această sumă, peste 525 milioane de lei ar reveni statului, ca acționar majoritar. Romgaz a acordat deja dividende totale de 925 milioane de lei din profitul pe anul 2016.  Şi Hidroelectrica, cea mai rentabilă companie de stat, a acordat din profitul pe anul trecut dividende totale de 1,035 miliarde de lei, din care peste 829 milioane de lei au revenit statului.

Estimări suprarealiste

Devalizarea companiilor de stat are o explicaţie simplă. ANAF nu a reuşit să adune banii prevăzuţi iniţial în bugetul de stat şi Guvernul trebuie să facă o rectificare negativă, adică să taie din veniturile pe care estimează că le va încasa, dar şi din cheltuieli. Concret, potrivit proiectului de rectificare bugetară, veniturile fiscale ale statului se reduc cu 2,9 miliarde de lei. Scăderea este de 1,78 miliarde de lei la impozitul pe profit, în condițiile în care de la agenții economici se așteaptă încasări mai mici cu două miliarde de lei, iar de la bănci, mai mari cu 284,5 milioane de lei. Şi la impozitul pe dividende plătit de persoane juridice veniturile statului scad cu 38 milioane de lei, iar la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, cu 40,8 milioane de lei. Totodată, şi veniturile din activități independente sunt în scădere cu 100,2 milioane de lei. Rectificarea bugetară ia în considerare diminuarea încasărilor din TVA cu o sumă importantă, de 1,197 miliarde de lei.

De unde socoteşte statul să ia bani

Ministerul Finanţelor Publice estimează că va avea încasări suplimentare din impozitele pe forţa de muncă. Statul se așteaptă la un plus de  74,3 milioane de lei față de bugetul inițial din impozitul pe salarii şi cu 164 milioane de lei în plus din contribuții sociale. Totodată, Finanţele au calculat că vor încasa mai mult cu 587 milioane de lei din accize. Însă cei mai mulţi bani vor veni din venituri nefiscale, adică din dividendele suplimentare ale companiilor de stat.

Fondurile europene, tăiate la sânge

Sumele primite de la UE/alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări aferente cadrului financiar 2014-2020 se diminuează cu 493,3 milioane de lei, se arată în proiectul de rectificare bugetară. Ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, a spus că cele mai mari tăieri de fonduri vor fi la Ministerul Dezvoltării şi Fondurilor Europene şi Ministerul Transporturilor, adică exact la cele două ministere care ar fi trebuit să realizeze cele mai mari investiţii publice. Sumele tăiate sunt aferente proiectelor cu finanțare din fonduri europene, în conditiile în care, a spus Mișa, după aprobarea cu întârziere a bugetului pentru 2017, s-au întârziat proceduri de achiziție.

Ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, a anunţat că rectificarea bugetară va fi una pozitivă, însă bugetul de stat pe 2017 se diminuează la venituri cu suma de 1,326 miliarde de lei şi la cheltuieli cu 347,7 milioane de lei. Numai deficitul se majorează cu 978,8 milioane de lei

Romgaz va da statului dividende de peste un miliard de lei în acest an

×