x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Jurnalul bursier. Știți cât de ușor putem cumpăra unități de fond ?

Jurnalul bursier. Știți cât de ușor putem cumpăra unități de fond ?

24 Sep 2019   •   09:38
Jurnalul bursier. Știți cât de ușor putem cumpăra unități de fond ?
Sursa foto: kasto80/Getty Images/iStockphoto

Se tot vorbește că unele produse sunt greu accesibile și nu se pot cumpăra decât din magazine care nu sunt pe  toate drumurile. Cele mai multe produse, în ultimii ani, se găsesc foarte ușor pe internet .

Din punctul de vedere al unităților de fond (de investiții), acestea nu sunt produse care se găsesc în magazine, pentru că ele sunt produse financiare și nu pot fi expuse în rafturile magazinelor.

Aceste produse financiare se găsesc în locurile stabilite de legislația în vigoare, adică:  la sediul societăților de administrare de investiții (SAI -uri ), la sediul societăților de investiţii financiare (SSIF-uri), la sediile sucursalelor băncilor sau în rândul agenților de distribuție persoane fizice.Trebuie doar să întrebați pe fiecare ce unități de fond vă poate oferi.Trebuie să menționăm că toate societățile menționate anterior au posibilitatea de a pune la dispoziția doritorilor de unități de fond – canalele online de achiziție de unități de fond sau canalul telefonic pentru a putea face operațiuni.

Să ne îndreptăm privirea spre realitatea din piața românească a fondurilor de investiții pentru a putea determina în mod  concret de unde se pot achiziționa unități de fond. Prima realitate este aceea că nu există nici un agent de distribuție persoană fizică care să poată oferi unități de fond.

A doua realitate este următoarea: cel mai răspândit canal de distribuție al unităților de fond încă este cel oferit de sucursalele bancare. Era normal să fie așa, pentru că toate băncile au avut până în urmă cu câțiva ani – ca și politică de bază – deschiderea unui număr foarte mare de sucursale. Totuși cred că acest canal al sucursalelor bancare și-a atins potențialul maxim, pentru că în ultima vreme băncile au început să își reducă numărul sucursalelor, iar legislația europeană a venit și a impus reguli stricte pentru situația în care sucursalele băncilor oferă unități de fond clienților săi (legislația MIFID II). Vom aborda acest aspect cu altă ocazie, când vom explica ce trebuie să faceți atunci când intrați într-o sucursala bancară și doriți să achiziționați unități de fond.

În acest context, societățile de administrare de investiții care nu fac parte dintr-un grup bancar – s-au îndreptat către internet ca și canal al viitorului pentru a pune la dispoziția investitorilor posibilitatea de a cumpăra unități de fond. Așa a apărut primul site de profil, www.investonline.ro, deținut de societatea de administrare a investițiilor CERTINVEST, ca primul site din România care a dat posibilitatea investitorilor să își aleagă fondul de investiții pe care îl dorește online. Astfel, prin simpla accesare a platformei pe care am menționat-o anterior, fără a fi necesară deplasarea la sediul sucursalei bancare sau la sediul societății de administrare, poți deveni investitor în fonduri de investiții. Tot Certinvest a fost prima companie care a dat posibilitatea investitorilor să cumpere unități de fond telefonic. Calea de urmat este similară celei internetului și se găsește pe aceeași platformă. E simplu, pentru că doar suni și s-a îndeplinit procedura legală pentru cumpărare/răscumpărare.

Din păcate SSIF-urile, deși au posibilitatea legală să pună la dispoziția investitorilor unități de fond – acest lucru nu se întâmplă în practică.

Apreciez că internetul va crea căi și mai simple în viitorul foarte apropiat pentru investitorii care își doresc să achiziționeze unități de fond repede și sigur.

Merită să încercați să deveniți investitor în fondurile de investiții, pentru că puteți fi la doar un click distanță de fondurile de investiții care vi se potrivesc .

Horia Gusta,

Director General - Certinvest

×
Subiecte în articol: Jurnalul Bursier unități de fond