x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Un miliard de euro pentru investiţii la munte

Un miliard de euro pentru investiţii la munte

27 Noi 2017   •   11:10
Un miliard de euro pentru investiţii la munte
Sursa foto: Marin Raica/INTACT IMAGES

Dezvoltarea facilităţilor montane şi protejarea mediului în zonele de munte ar urma să fie finanţate cu un miliard de euro pe o perioadă de 10 ani, conform unui proiect legislativ iniţiat la Senat. Tinerii vor fi încurajaţi să rămână la munte şi să dezvolte afaceri. Bunurile produse la munte vor fi favorizate economic.

 

Proiectul de lege îşi propune înfiinţarea Consiliului Naţional al Muntelui, un organism care va asigura legătura dintre reprezentanţii zonei montane şi Guvern. Prin intermediul Consiliului se vor implementa strategiile care au legătură cu această zonă a ţării. Crearea Consiliului ar trebui să se facă prin modificarea actualei Legi a muntelui, considerată de iniţiatorii proiectului legislativ depăşită. O subunitate a Consiliului ar urma să fie Comitetul de Masiv - un organism care va propune soluţii de dezvoltare în funcţie de tipicul fiecărui munte în parte. "Prin prezenta lege se aprobă Programul de încurajare a activităţilor din zona montană, pentru care se alocă 1 miliard de euro pe o perioadă de 10 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, de la bugetul de stat", se arată în textul proiectului. Tinerii agricultori cu mai mult de cinci vaci vor primi scutiri la impozitul pe venit timp de cinci ani, urmând ca în următorii cinci ani să plătească doar jumătate din impozit, se mai specifică în proiect.

O disciplină privind noţiuni elementare despre socio-economia zonei montane ar putea fi introdusă la gimnaziu, în şcolile din zona montană

×