x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Iranul cere Europei garanţii privind operaţiunile bancare şi vânzările de petrol

Iranul cere Europei garanţii privind operaţiunile bancare şi vânzările de petrol

28 Aug 2018   •   07:17
Iranul cere Europei garanţii privind operaţiunile bancare şi vânzările de petrol

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a cerut luni statelor semnatare ale acordului nuclear din 2015 să acţioneze pentru salvarea acestei înţelegeri, din care Statele Unite s-au retras în mai anul acesta, scrie agentia IRNA. 

 

Într-o convorbire telefonică cu omologul său francez, Emmanuel Macron, Rouhani a solicitat garanţii privind operaţiunile bancare şi vânzările de petrol ale ţării sale, precum şi în domeniul asigurărilor şi transporturilor, după reluarea sancţiunilor americane suspendate în urma înţelegerii de acum trei ani. 

"Iranul a acţionat conform tuturor promisiunilor sale din acordul nuclear, iar în ceea ce priveşte retragerea unilaterală a Americii (...) aşteaptă de la partenerii rămaşi să îşi pună în practică programele mai rapid şi mai transparent", a spus preşedintele iranian, citat de IRNA. 

Tot luni, la reuniunea anuală a ambasadorilor Franţei, Macron a reafirmat angajamentul Franţei faţă de menţinerea acordului din 2015, dar - arată Reuters - a reluat şi ideea unui dialog mai extins cu toate părţile implicate, privind programul nuclear iranian după 2025, înarmarea cu rachete a Iranului şi influenţa Teheranului în Orientul Mijlociu. AGERPRES

×