x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Nico Lontraş sau povestea unui bucătar care face carieră departe de ţară

0
Autor: Cristiana Stamatescu 29 Ian 2013 - 17:54
Nico Lontraş sau povestea unui bucătar care face carieră departe de ţară
Vezi galeria foto


"Oricât mi-aş dori, nu pot să mă întorc în România"
Îl puteţi urmări la Top Chef, sâmbăta, de la 20.30, la Antena 1. Este un român neaoş, bunicii şi străbunicii săi au locuit la Mediaş, oameni gospodari, cărora le-a plăcut să muncească. Pasiunea pentru gastronomie şi talentul le-a moştenit de la mama lui, o gospodină excelentă, care a gătit întotdeauna cu plăcere, maestră la pregătit prăjituri. Nicolae Lontraş, alintat de toţi prietenii şi cunoscuţii Nico, lucrează acum la un restaurant bine cotat din Norvegia şi are cam tot ce şi-ar putea dori. Cu toate astea, ar vrea să revină în România.

 “Aluatul, un produs pe care trebuie să-l înţelegi, să-l simţi, să-i vorbeşti”
“Când eram copil, nu era duminică de la Dumnezeu ca mama să nu pregătească ceva dulce, altfel erau timpurile. Acum, bunica păstrează tradiţiile, încă mai face cozonaci şi ne aşteaptă de Crăciun la ea, să mâncăm cu toţii”, spune concurentul Top Chef. Când era mic, îi plăcea să stea pe lângă mama lui în bucătărie, mai trăgea cu ochiul la cum se prepară mâncărurile. Şi era mare amator de dulciuri. Cu toată pasiunea pentru gastronomie, însă, nu a devenit bucătar de la început. “După liceu, am fost îndrumat spre optică medicală. Mi-a plăcut meseria asta, era curat, aveam un program fix, banii erau buni, doar că s-a desfiinţat cooperativa la care lucram”. N-a trebuit să-şi caute mult de muncă, avea nişte prieteni care tocmai îşi deschideau o brutărie, astfel că Nico s-a dus să ajute. “Când am văzut eu cum se face pâinea, cum creştea aluatul, apoi cum bucătarul lua pâinea din cuptor, o rupea şi o ducea la nas s-o miroase, mi-am zis că eu asta trebuie să fac. Aluatul este un produs pe care trebuie să-l inţelegi, să-l simţi, să-i vorbeşti. În fiecare dimineaţă fac pâine, în Norvegia. Toţi ceilalţi bucătari bagă aluatul în malaxoare, eu îl frământ de mână. Şi toţi mă întreabă cum de pâinea mea creşte atât de bine şi este atât de fină”. A urmat apoi un curs de pregătire de un an în Germania, în brutărie. Doar că acolo era şi bucătărie, oamenii l-au întrebat pe Nico Lontraş dacă vrea să înveţe, el a spus că da. În scurt timp, a ajuns ajutor de bucătar.

“Taca – tic însemna că trebuie să tai ceapa mărunt”
În 1999, concurentul Top Chef a plecat în Irlanda. “Fratele meu era deja acolo, lucra la un restaurant şi mi-a spus că se caută oameni. Mă însurasem deja, mi-am lăsat soţia în ţară şi m-am dus. Nu m-au angajat bucătar, pentru că nu ştiam limba deloc. Mi-au zis să spăl vase. La vreo trei săptămâni de când m-am angajat, bucătarii de acolo nu mai făceau faţă pregătirilor unor tăvi cu tiramisu. Şi le-am zis să-mi dea şase pahare. Am făcut prăjitura cum am ştiut eu în paharele respective, chef-ul era atât de prins, că n-a mai verificat şi le-a dat spre servire clienţilor. A doua zi, patroana restaurantului l-a sunat pe fratele meu şi i-a spus să ne prezentam la ea în birou. Frate-meu era sigur că am făcut vreo prostie şi mă cheamă să mă dea afară. Iar ea a zis că toţi clienţii care au gustat tiramisu din pahar au spus că e cel mai bun lucru pe care l-au mâncat în viaţa lor. Aşa am devenit bucătar”. Peste câteva luni, a adus-o în Irlanda pe soţia lui, iar în 2002, s-a născut Ştefania, prinţesa tatii, aşa cum o alintă Nico pe fiica lui.

2003 a fost unul dintre cei mai buni ani din punct de vedere profesional. “N-a fost uşor, îmi aduc aminte că îmi lăsa chef-ul, la început, mesaje, pentru că nu ştiam o boabă de engleză: taca tic însemna că trebuia să tai ceapa mărunt. Tica Tac era semn ca trebuia tăiată mare. În 2003, ştiam deja limba, am câştigat medalia de aur la un concurs numit “Bucătarul anului”, apoi am reprezentat Irlanda într-un concurs internaţional şi-am câştigat medalia de aur cu o farfurie la categoria “carne de miel”. Şi tot din 2003, am devenit bucătar şef”, îşi reaminteşte Nico Lontraş. A rămas în Irlanda până în 2006, când un irlandez i-a făcut o ofertă să conducă un restaurant cu 400 de locuri în Estonia. S-a dus la început pentru două săptămâni. Apoi şi-a dat seama că nu poate instrui oamenii din subordine într-o perioadă atât de scurtă şi a mai stat şase luni. În final, când şi-a dat seama că estonienii sunt oameni minunaţi şi prietenoşi, a rămas şase ani, timp în care a mai deschis două restaurante. Iar familia l-a urmat. Nico şi soţia n-au putut învăţa estona, limbă fino-ugrică. În schimb, Ştefania o ştie perfect.

"500 de euro, o cină"

În decembrie 2011, Nico a fost ofertat de patronul unui restaurant norvegian. N-a găsit bucătăria într-o stare prea bună şi concurentul Top Chef i-a propus proprietarului să încheie un contract pe şase luni, timp în care ambii aveau să îndeplinească nişte sarcini: Nico să se documenteze despre bucătaria norvegiană, să vadă cine este concurenţa, să alcătuiască un meniu, astfel încât restaurantul să devină competitiv, iar patronul să investească. Ambii s-au ţinut de cuvânt, iar Nico are acum contract pe perioadă nedeterminată şi salariu dublu faţă de cel din Estonia. Când s-a dus acolo, erau 20 de clienţi pe seară. Acum sunt 80, iar restaurantul are 90 de locuri. “În Norvegia, mâncarea este extrem de scumpă. O cină la restaurantul unde lucrez eu, care este bine cotat, costă cam 500 de euro. O sticlă de vin nu-i mai ieftină de 100 de euro. La fel de adevărat este că salariul mediu în Norvegia este de 5000 de euro”, spune el. “Nivelul de viaţă este extraordinar, patronul meu a venit lunile trecute şi mi-a spus că am prea multe ore lucrate, aşa că îmi oferă două bilete pentru o croazieră. Sunt extrem de civilizaţi. Dar, pentru că există şi un “dar”,  oamenii nu prea sunt sociabili, clima este rece în cea mai mare parte a anului, în decembrie a fost lumină două ore pe zi şi dacă le zici că vii din România se uită urât la tine”.

Ştefania, dragostea lui tati
Ştefania Lontraş are acum zece ani şi vorbeşte trei limbi straine, româna, engleza şi estona. “Şcoala din Estonia este la fel cu cea românească, multe informaţii de acumulat, multe teme, presiune mare pe copii, iar noi n-o puteam ajuta, pentru că nu ştiam limba. A avut meditator. În Norvegia, am înscris-o la o şcoală în limba engleză, unde învaţă şi norvegiana. În şase luni, la această şcoală a învăţat mai mult decât în trei ani în Estonia. În Norvegia, nu există bănci, elevii stau în fotolii. Învăţătoarea îi întreabă pe rând despre ce vor să vorbească în ziua respectivă la şcoală şi le furnizează informaţiile necesare în aşa fel încât le prind din zbor şi le şi asimilează. De unde în Estonia ni se spunea că fetiţa e prea retrasă, acum învăţătoarea ne zice că este singurul elev prieten cu toate cadrele didactice, răspunde la toate întrebările, este fericită. Din prima zi de şcoală, elevilor li se creează adresă de e-mail, iar părinţii pot intra pe o pagină web special dedicată, unde suntem informaţi zilnic cât a stat Ştefania în pauze, ce-a mâncat, dacă a tuşit, cât de activă a fost la ore. Absolut tot. Şi pentru prima dată în viaţa ei ne spune că îi este dor de şcoală, de colegi”, mai spune el. 

“Top Chef...
...a însemnat pentru mine redescoperirea României, am văzut nenumărate locuri frumoase în ţara asta, locuri pe care nu le ştiam. Am cunoscut o mulţime de bucătari buni, care fac cinste României, şi cu care am rămas prieten. Mi s-a dat posibilitatea să mă evaluez din nou. Dar constat cu tristeţe că nici în 2013 nu cred că pot reveni în ţară. Nu mă întorc în orice condiţii: vreau un angajament serios, un contract, vreau să vorbim pe un plan de afaceri, în care ambele părţi să aibă şi îndatoriri, dar şi beneficii. Din păcate, meseria de bucătar este subestimată în România şi până când patronii nu vor înţelege importanţa unui angajat, oricât mi-aş dori, nu pot să mă întorc”. 
Citeşte mai multe despre:   top chef,   antena 1

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Românii au cumpărat 5.283 de autoturisme „verzi”, în primele 10 luni. Toyota, Nissan şi Mitsubishi, în topul pe segmente

Românii au cumpărat 5.283 de autoturisme „verzi”, în primele 10 luni. Toyota, Nissan şi Mitsubishi, în topul pe segmente
Românii au cumpărat, în primele zece luni ale anului 5.283 de autoturisme ecologice, în creştere cu peste 50% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, reiese din datele centralizate de Asociaţia Producătorilor şi...

Peste 198 de milioane de lei plătiţi online de „Black Friday”. 22% dintre tranzacţii, în rate

Peste 198 de milioane de lei plătiţi online de „Black Friday”. 22% dintre tranzacţii, în rate
Aproape 200 de milioane de lei au fost plătiţi online de „Black Friday”, în acest an, pe 15 noiembrie, mai mult cu 26% în comparaţie cu ediţia din anul precedent, arată rezultatele finale ale campaniei,...

Târgul vacanţelor de la Romexpo vine cu reduceri de peste 50%

Târgul vacanţelor de la Romexpo vine cu reduceri de peste 50%
Agenţiile de turism şi tour-operatorii prezenţi în aceste zile la Târgul de Turism al României (TTR) de la Romexpo au venit cu oferte pentru toate sezoanele, gusturile dar şi pentru toate buzunarele,...

În Timișoara s-a deschis cea mai mare fabrică de biciclete din sud-estul Europei

În Timișoara s-a deschis cea mai mare fabrică de biciclete din sud-estul Europei
Primarul Nicolae Robu a anunţat, vineri, că în Timişoara se vor crea în jur de 3.000 de locuri de muncă la cea mai mare fabrică de asamblare de biciclete din sud-estul Europei, care se va construi aici anul...

Meyer (FP): Guvernul ar putea cere companiilor de stat să distribuie dividende mai mari

Meyer (FP): Guvernul ar putea cere companiilor de stat să distribuie dividende mai mari
Faptul că Guvernul va avea nevoie să facă faţă unui deficit bugetar mai mare ar putea să-l determine să se adreseze societăţilor cu capital de stat ca acestea să aprobe dividende mai mari care să completeze g

Profitul Transelectrica a scăzut cu 25% în primele 9 luni ale anului

Profitul Transelectrica a scăzut cu 25% în primele 9 luni ale anului
Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a încheiat primele nouă luni ale acestui an cu un profit net de 74 milioane lei, în scădere cu 25% comparativ cu cel din perioada similară a...

Orange se pregăteşte să îşi vândă turnurile de telefonie mobilă

Orange se pregăteşte să îşi vândă turnurile de telefonie mobilă
Grupul francez de telecomunicaţii Orange se pregăteşte să îşi regrupeze turnurile de telefonie mobilă într-o companie separată, urmând exemplul rivalilor europeni care au dorit să profite de interesul...

Leul s-a apreciat vineri în raport cu principalele valute

Leul s-a apreciat vineri în raport cu principalele valute
Leul s-a apreciat vineri cu 0,02 bani în raport euro, moneda europeană fiind cotată la 4,7667 lei, faţă de 4,7669 lei joi. De asemenea, leul a câştigat teren şi în faţa dolarului american, care a ajuns la...

ANRE va retrage licențele pentru centrale electrice cu putere totală de 1.100 MW

ANRE va retrage licențele pentru centrale electrice cu putere totală de 1.100 MW
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va ridica licenţele de producţie a energiei electrice pentru încă 1.100 de MW săptămâna viitoare, întrucât este vorba de centrale care nu mai există, c...

Virgil Popescu: Avem depozitele pline de gaze dar tot nu putem acoperi vârfurile de consum la iarnă

Virgil Popescu: Avem depozitele pline de gaze dar tot nu putem acoperi vârfurile de consum la iarnă
Depozitele de gaze sunt pline şi există un volum de peste 3 miliarde de metri cubi stocate, însă chiar şi aşa România nu-şi poate acoperi vârfurile de consum din perioada geroasă, întrucât capacitatea de...

Războiul politic prăbuşeşte leul şi ne împinge într-un scandal internaţional

Războiul politic prăbuşeşte leul şi ne împinge într-un scandal internaţional
Galerie Foto Războiul politic se mută din planul alegerilor prezidenţiale în sfera economică şi riscă să afecteze nu numai standardul de viaţă al populaţiei, ci şi credibilitatea ţării pe plan extern. Ioahnnis şi...

Jocurile video câștigă teren în România. Afaceri de peste 188 milioane de dolari în 2018

Jocurile video câștigă teren în România. Afaceri de peste 188 milioane de dolari în 2018
Industria jocurilor video din România a înregistrat, în 2018, o cifră de afaceri de 188,5 milioane de dolari, cu 19,2% mai mare decât în anul 2017, relevă raportul întocmit de Asociaţia Dezvoltatorilor de...

SIF Oltenia a înregistrat un profit net de peste 117 milioane de lei în primele nouă luni ale anului

SIF Oltenia a înregistrat un profit net de peste 117 milioane de lei în primele nouă luni ale anului
Societatea de Investiţii Financiare Oltenia a încheiat primele nouă luni ale acestui an cu un profit net de 117,476 milioane lei, cu 33% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor remise...

Raiffeisen Bank a avut un profit net de 536 milioane de lei în trimestrul al treilea 2019

Raiffeisen Bank a avut un profit net de 536 milioane de lei în trimestrul al treilea 2019
Raiffeisen Bank a încheiat al treilea trimestru al anului 2019 cu un profit net de 536 milioane de lei, faţă de 718 milioane de lei, cât înregistra în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat de...

Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor la licitaţia de obligaţiuni de joi

Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor la licitaţia de obligaţiuni de joi
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins, joi, toate ofertele băncilor depuse în cadrul licitaţiei pentru o emisiune de obligaţiuni de stat pe 111 de luni, prin care intenţiona să atragă 500 de milioane de...
Serviciul de email marketing furnizat de