x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Nico Lontraş sau povestea unui bucătar care face carieră departe de ţară

0
Autor: Cristiana Stamatescu 29 Ian 2013 - 17:54
Nico Lontraş sau povestea unui bucătar care face carieră departe de ţară
Vezi galeria foto


"Oricât mi-aş dori, nu pot să mă întorc în România"
Îl puteţi urmări la Top Chef, sâmbăta, de la 20.30, la Antena 1. Este un român neaoş, bunicii şi străbunicii săi au locuit la Mediaş, oameni gospodari, cărora le-a plăcut să muncească. Pasiunea pentru gastronomie şi talentul le-a moştenit de la mama lui, o gospodină excelentă, care a gătit întotdeauna cu plăcere, maestră la pregătit prăjituri. Nicolae Lontraş, alintat de toţi prietenii şi cunoscuţii Nico, lucrează acum la un restaurant bine cotat din Norvegia şi are cam tot ce şi-ar putea dori. Cu toate astea, ar vrea să revină în România.

 “Aluatul, un produs pe care trebuie să-l înţelegi, să-l simţi, să-i vorbeşti”
“Când eram copil, nu era duminică de la Dumnezeu ca mama să nu pregătească ceva dulce, altfel erau timpurile. Acum, bunica păstrează tradiţiile, încă mai face cozonaci şi ne aşteaptă de Crăciun la ea, să mâncăm cu toţii”, spune concurentul Top Chef. Când era mic, îi plăcea să stea pe lângă mama lui în bucătărie, mai trăgea cu ochiul la cum se prepară mâncărurile. Şi era mare amator de dulciuri. Cu toată pasiunea pentru gastronomie, însă, nu a devenit bucătar de la început. “După liceu, am fost îndrumat spre optică medicală. Mi-a plăcut meseria asta, era curat, aveam un program fix, banii erau buni, doar că s-a desfiinţat cooperativa la care lucram”. N-a trebuit să-şi caute mult de muncă, avea nişte prieteni care tocmai îşi deschideau o brutărie, astfel că Nico s-a dus să ajute. “Când am văzut eu cum se face pâinea, cum creştea aluatul, apoi cum bucătarul lua pâinea din cuptor, o rupea şi o ducea la nas s-o miroase, mi-am zis că eu asta trebuie să fac. Aluatul este un produs pe care trebuie să-l inţelegi, să-l simţi, să-i vorbeşti. În fiecare dimineaţă fac pâine, în Norvegia. Toţi ceilalţi bucătari bagă aluatul în malaxoare, eu îl frământ de mână. Şi toţi mă întreabă cum de pâinea mea creşte atât de bine şi este atât de fină”. A urmat apoi un curs de pregătire de un an în Germania, în brutărie. Doar că acolo era şi bucătărie, oamenii l-au întrebat pe Nico Lontraş dacă vrea să înveţe, el a spus că da. În scurt timp, a ajuns ajutor de bucătar.

“Taca – tic însemna că trebuie să tai ceapa mărunt”
În 1999, concurentul Top Chef a plecat în Irlanda. “Fratele meu era deja acolo, lucra la un restaurant şi mi-a spus că se caută oameni. Mă însurasem deja, mi-am lăsat soţia în ţară şi m-am dus. Nu m-au angajat bucătar, pentru că nu ştiam limba deloc. Mi-au zis să spăl vase. La vreo trei săptămâni de când m-am angajat, bucătarii de acolo nu mai făceau faţă pregătirilor unor tăvi cu tiramisu. Şi le-am zis să-mi dea şase pahare. Am făcut prăjitura cum am ştiut eu în paharele respective, chef-ul era atât de prins, că n-a mai verificat şi le-a dat spre servire clienţilor. A doua zi, patroana restaurantului l-a sunat pe fratele meu şi i-a spus să ne prezentam la ea în birou. Frate-meu era sigur că am făcut vreo prostie şi mă cheamă să mă dea afară. Iar ea a zis că toţi clienţii care au gustat tiramisu din pahar au spus că e cel mai bun lucru pe care l-au mâncat în viaţa lor. Aşa am devenit bucătar”. Peste câteva luni, a adus-o în Irlanda pe soţia lui, iar în 2002, s-a născut Ştefania, prinţesa tatii, aşa cum o alintă Nico pe fiica lui.

2003 a fost unul dintre cei mai buni ani din punct de vedere profesional. “N-a fost uşor, îmi aduc aminte că îmi lăsa chef-ul, la început, mesaje, pentru că nu ştiam o boabă de engleză: taca tic însemna că trebuia să tai ceapa mărunt. Tica Tac era semn ca trebuia tăiată mare. În 2003, ştiam deja limba, am câştigat medalia de aur la un concurs numit “Bucătarul anului”, apoi am reprezentat Irlanda într-un concurs internaţional şi-am câştigat medalia de aur cu o farfurie la categoria “carne de miel”. Şi tot din 2003, am devenit bucătar şef”, îşi reaminteşte Nico Lontraş. A rămas în Irlanda până în 2006, când un irlandez i-a făcut o ofertă să conducă un restaurant cu 400 de locuri în Estonia. S-a dus la început pentru două săptămâni. Apoi şi-a dat seama că nu poate instrui oamenii din subordine într-o perioadă atât de scurtă şi a mai stat şase luni. În final, când şi-a dat seama că estonienii sunt oameni minunaţi şi prietenoşi, a rămas şase ani, timp în care a mai deschis două restaurante. Iar familia l-a urmat. Nico şi soţia n-au putut învăţa estona, limbă fino-ugrică. În schimb, Ştefania o ştie perfect.

"500 de euro, o cină"

În decembrie 2011, Nico a fost ofertat de patronul unui restaurant norvegian. N-a găsit bucătăria într-o stare prea bună şi concurentul Top Chef i-a propus proprietarului să încheie un contract pe şase luni, timp în care ambii aveau să îndeplinească nişte sarcini: Nico să se documenteze despre bucătaria norvegiană, să vadă cine este concurenţa, să alcătuiască un meniu, astfel încât restaurantul să devină competitiv, iar patronul să investească. Ambii s-au ţinut de cuvânt, iar Nico are acum contract pe perioadă nedeterminată şi salariu dublu faţă de cel din Estonia. Când s-a dus acolo, erau 20 de clienţi pe seară. Acum sunt 80, iar restaurantul are 90 de locuri. “În Norvegia, mâncarea este extrem de scumpă. O cină la restaurantul unde lucrez eu, care este bine cotat, costă cam 500 de euro. O sticlă de vin nu-i mai ieftină de 100 de euro. La fel de adevărat este că salariul mediu în Norvegia este de 5000 de euro”, spune el. “Nivelul de viaţă este extraordinar, patronul meu a venit lunile trecute şi mi-a spus că am prea multe ore lucrate, aşa că îmi oferă două bilete pentru o croazieră. Sunt extrem de civilizaţi. Dar, pentru că există şi un “dar”,  oamenii nu prea sunt sociabili, clima este rece în cea mai mare parte a anului, în decembrie a fost lumină două ore pe zi şi dacă le zici că vii din România se uită urât la tine”.

Ştefania, dragostea lui tati
Ştefania Lontraş are acum zece ani şi vorbeşte trei limbi straine, româna, engleza şi estona. “Şcoala din Estonia este la fel cu cea românească, multe informaţii de acumulat, multe teme, presiune mare pe copii, iar noi n-o puteam ajuta, pentru că nu ştiam limba. A avut meditator. În Norvegia, am înscris-o la o şcoală în limba engleză, unde învaţă şi norvegiana. În şase luni, la această şcoală a învăţat mai mult decât în trei ani în Estonia. În Norvegia, nu există bănci, elevii stau în fotolii. Învăţătoarea îi întreabă pe rând despre ce vor să vorbească în ziua respectivă la şcoală şi le furnizează informaţiile necesare în aşa fel încât le prind din zbor şi le şi asimilează. De unde în Estonia ni se spunea că fetiţa e prea retrasă, acum învăţătoarea ne zice că este singurul elev prieten cu toate cadrele didactice, răspunde la toate întrebările, este fericită. Din prima zi de şcoală, elevilor li se creează adresă de e-mail, iar părinţii pot intra pe o pagină web special dedicată, unde suntem informaţi zilnic cât a stat Ştefania în pauze, ce-a mâncat, dacă a tuşit, cât de activă a fost la ore. Absolut tot. Şi pentru prima dată în viaţa ei ne spune că îi este dor de şcoală, de colegi”, mai spune el. 

“Top Chef...
...a însemnat pentru mine redescoperirea României, am văzut nenumărate locuri frumoase în ţara asta, locuri pe care nu le ştiam. Am cunoscut o mulţime de bucătari buni, care fac cinste României, şi cu care am rămas prieten. Mi s-a dat posibilitatea să mă evaluez din nou. Dar constat cu tristeţe că nici în 2013 nu cred că pot reveni în ţară. Nu mă întorc în orice condiţii: vreau un angajament serios, un contract, vreau să vorbim pe un plan de afaceri, în care ambele părţi să aibă şi îndatoriri, dar şi beneficii. Din păcate, meseria de bucătar este subestimată în România şi până când patronii nu vor înţelege importanţa unui angajat, oricât mi-aş dori, nu pot să mă întorc”. 
Citeşte mai multe despre:   top chef,   antena 1

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Statul dă 50.000 de euro pe o analiză bugetară

Statul dă 50.000 de euro pe o analiză bugetară
Ministerul Finanţelor a lansat ieri în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care se va aproba plata unei contribuții de 50.000 de euro către (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare în Europa...

TripnHeal: România poate deveni un centru important pentru turismul dentar

TripnHeal: România poate deveni un centru important pentru turismul dentar
          Dacă Austria și-a consolidat poziția de lider privind tratamentul imuno-oncologic, Turcia – pentru turismul medical în domeniul oncologiei și al chirurgiei estetice, Grecia...

Euro a atins un nou maxim istoric, în timp ce aurul şi dolarul scad în tandem

Euro a atins un nou maxim istoric, în timp ce aurul şi dolarul scad în tandem
Cursul de schimb al monedei naţionale a atins vineri un nou maxim istoric în raport cu moneda euro, fiind cotat de către Banca Naţională a României (BNR) la 4,8127 lei, de la maximul precedent, de 4,8079 lei atins...

Record istoric. Florile de Mărțișor, o afacere de peste 20 de milioane de euro

Record istoric. Florile de Mărțișor, o afacere de peste 20 de milioane de euro
Vânzările de flori cu ocazia zilelor de 1 și 8 martie reprezintă o mare parte din cifra de afaceri pe întregul an. În numai 8 zile, florăriile din orașe vor încasa aproape 20 de milioane de...

România se împrumută la dobânzi negative din cauza coronavirusului

România se împrumută la dobânzi negative din cauza coronavirusului
Senatorul PSD, Ștefan Radu Oprea, este de părere că motivul real pentru care România se poate împrumuta acum la dobânzi negative, respectiv - 0,11%, este determinat de epidemia de coronavirus și&nbs...

INS: Numărul autorizaţiilor de construire eliberate în ianuarie, în creştere

INS: Numărul autorizaţiilor de construire eliberate în ianuarie, în creştere
În luna ianuarie 2020, s-au eliberat 2.405 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 18,6%, faţă de luna ianuarie 2019, arată datele INS publicate vineri. Din numărul total de...

Erste Group a avut un profit operațional de aproape 3 miliarde de euro în 2019

Erste Group a avut un profit operațional de aproape 3 miliarde de euro în 2019
Grupul bancar Erste, cel mai mare din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat o creştere de 8,7% a profitului operaţional, ajungând la 2,97 miliarde de euro în 2019. „Profitul operaţional de aproape 3 ...

Topul hărniciei, condus de Dacia şi Ford

Topul hărniciei, condus de Dacia şi Ford
Angajaţii din industriile în care s-a investit cel mai mult au avut o productivitate în creştere, în timp ce colegii lor din sectoarele cu valori adăugate reduse apar în statistici ca fiind mai puţin eficienţi...

Pericolul chinez scumpeşte energia

Pericolul chinez scumpeşte energia
„Apariţia şi extinderea coronavirusului ar putea avea efecte nefavorabile în ceea ce priveşte cererea globală”, arată o notă publicată ieri de Comisia Naţională pentru Strategie şi Prognoză (CNSP), care...

Contrabanda cu țigarete din Moldova, în creștere

Contrabanda cu țigarete din Moldova, în creștere
Piața neagră a țigaretelor înregistrează 12,1% din totalul consumului în ianuarie 2020, față de 12,3% în noiembrie 2019, conform studiului companiei Novel Research.   „În ianuarie, în...

Primul unicorn românesc, UiPath, ar putea fi listat la bursă

Primul unicorn românesc, UiPath, ar putea fi listat la bursă
Primul unicorn românesc, UiPath, producător de software evaluat la şapte miliarde de dolari în 2019, ar putea fi listat la bursă (IPO) în primăvara anului viitor, potrivit Bloomberg. În 2019...

Indicele ROBOR la 3 luni continuă să scadă. ROBOR la șase luni, cel mai mic nivel din ultimele luni

Indicele ROBOR la 3 luni continuă să scadă. ROBOR la șase luni, cel mai mic nivel din ultimele luni
Indicele ROBOR la trei luni continuă să scadă, ajungând la 2,94%, şi a atins cea mai mică valoare din 18 ianuarie 2019. Și indicele ROBOR la şase luni s-a situat la 3,06%, cel mai mic...

Coronavirus afectează și economia României? China, al șaptelea partener comercial al țării noastre

Coronavirus afectează și economia României? China, al șaptelea partener comercial al țării noastre
Galerie Foto China este al șaptelea partener comercial al României iar răspândirea coronavirusului afectează business-urile locale care importă în special telefoane, mașini și echipamente electrice direct din această...

Curs valutar 27 februarie 2020. Care sunt cotaţiile principalelor valute

Curs valutar 27 februarie 2020. Care sunt cotaţiile principalelor valute
Curs valutar 27 februarie 2020, anunțat de Banca Naţională a României (BNR). Euro a scăzut cu 0,01%. Euro a scăzut la 4,8068 lei/euro, în scădere cu 0,01% faţă de valoarea atinsă...

Profit spectaculos înregistrat de Banca Transilvania în 2019

Profit spectaculos înregistrat de Banca Transilvania în 2019
Cea mai mare  instituție de credit din România, Banca Transilvania, a încheiat 2019 cu un profit net de 1,6 miliarde lei, în creştere cu 33%, în timp ce veniturile operaţionale s-au majorat cu 12,17%,...
Serviciul de email marketing furnizat de