x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri O româncă, şef al Associated Press pentru Africa de Vest.

O româncă, şef al Associated Press pentru Africa de Vest.

de Carmen Plesa    |    16 Mai 2011   •   21:00

In urma cu doi ani a fost nominali­zata la Pulitzer pentru achetele realizate in Africa, iar anul acesta a fost distinsa cu Premiul 'Eugene S. Pulliam', pentru un articol publicat anul trecut despre efectele cutremurului din Haiti. Corespondenta a agentiei ameri­cane Associated Press din 2003, Rukmini Maria Callimachi (37 de ani) a fost numita de curand sef al biroului AP pentru Africa de Vest.

Reprezentantii agentiei au amin­tit, cu ocazia numirii, ca Rukmini a re­latat in achetele sale despre crimele in masa din Coasta de Fildes, dar si despre traficul cu copii cersetori din Se­negal. Editorul Andrew Selsky a de­cla­rat ca munca jurnalistei a facut pu­blicul sa invete despre cei care, altfel, n-ar fi avut voce pentru a se face auziti. Rukmini Maria Callimachi a plecat din Romania pe cand avea

5 ani, impreuna cu mama si bunica. 'Mama mea pastra o scrisoare de la doctorul nasilor ei, care locuiau la Paris. In scrisoare, doctorul spunea ca trebuie sa venim urgent, pentru ca nasul e foarte grav bolnav. De fapt, si murise intre timp, dar nimeni nu stia asta. Ne-au lasat sa plecam datorita faptului ca erau doua femei si un copil si se gandeau probabil ca nu o sa ramanem acolo fara tata', declara jurnalista intr-un interviu pentru Jurnalul National. Au stat o perioada in Elvetia, apoi au emigrat in SUA. Dar ne-a martu­risit ca a fost crescuta de bunica sa sa fie romanca.

'Romania a ramas pentru mine un paradis', ne-a spus Rukmini, in amintirea vremurilor in care familia sa nu era imprastiata in toate colturile lumii si ale pamantului pe care nu era considerata o straina, o exotica.

'Iar una dintre marile mele dorinte este sa scriu, ca jurnalist, in limba mea materna, pentru ca pana acum nu am avut ocazia sa fac asta', ne-a mai spus Rukmini Maria Callimachi, cu ocazia nominalizarii la Premiile Pulitzer.

×
Subiecte în articol: mass-media