x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri OMV, Borealis și ADNOC explorează noi oportunități de colaborare în sectorul petrochimic

OMV, Borealis și ADNOC explorează noi oportunități de colaborare în sectorul petrochimic

24 Mar 2019   •   14:30
OMV, Borealis și ADNOC explorează noi oportunități de colaborare în sectorul petrochimic

Compania petrolieră Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) a semnat sâmbătă trei memorandumuri de înţelegere (MOU) cu grupul energetic austriac OMV AG şi producătorul de mase plastice Borealis pentru "a explora noi oportunităţi de colaborare în sectorul petrochimic", transmit Reuters şi site-ul tradearabia.com. 

Acordurile au fost semnate de directorul general al ADNOC, Sultan al-Jaber, şeful OMV, Rainer Seele, şi directorul general al Borealis, Alfred Stern, în prezenţa prinţului moştenitor din Abu Dhabi, Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, şi a cancelarului austriac Sebastian Kurz. 

ADNOC şi OMV vor evalua noi oportunităţi de colaborare în domeniul proiectelor din sectorul petrochimic, precum şi potenţiala extindere a actualului lor parteneriat, şi vor schimba cunoştinţe şi informaţii referitoare la optimizarea şi integrarea pe segmentul de rafinare, a anunţat compania din Abu Dhabi. 

În ianuarie, OMV a anunţat că va plăti aproximativ 2,5 miliarde de dolari într-o tranzacţie cu Abu Dhabi National Oil Company, prin care va achiziţiona o participaţie de 15% în divizia de rafinare a ADNOC şi într-o nouă societate mixtă. 

Preţul final depinde de datoria netă la data încheierii tranzacţiei şi de ajustările la capitalul de lucru. Valoarea de antrepriză pentru participaţia de 15% se ridică la aproximativ 2,9 miliarde de dolari, a precizat OMV. 

Producătorul de mase plastice Borealis este deţinut de fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi, Mubadala, şi grupul energetic austriac OMV. 

Borealis are 6.500 de angajaţi şi a raportat vânzări de 7,5 miliarde de euro (8,6 miliard de dolari) anul trecut. 

Mubadala deţine 64% din Borealis, în timp ce participaţia OMV este de 36%. La rândul său, Mubadala este al doilea mare acţionar al OMV, după statul austriac. 

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

AGERPRES

×