x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri OMV Petrom a început producţia de ţiţei la o nouă sondă din Marea Neagră

OMV Petrom a început producţia de ţiţei la o nouă sondă din Marea Neagră

09 Aug 2018   •   11:03
OMV Petrom a început producţia de ţiţei la o nouă sondă din Marea Neagră

OMV Petrom a început producţia de ţiţei la o nouă sondă offshore, forată pe zăcământul Lebăda Vest din Marea Neagră, după investiţii de aproximativ 30 de milioane de euro, potrivit unui comunicat remis joi. 

 

Aceasta este prima sondă multilaterală forată în România. Lucrările de foraj au demarat în februarie, în cadrul campaniei offshore anunţată în septembrie 2017. 

"Forajul multilateral este o nouă tehnologie care ne permite să accesăm zone diferite din cadrul unui zăcământ, prin intermediul unei singure sonde. Prin sondele multilaterale putem să accesăm resurse suplimentare în cadrul zăcămintelor mature şi să creştem producţia, însă în condiţii de control al costurilor. Sunt mândru că această nouă tehnologie a fost implementată cu succes în OMV Petrom", a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de Upstream, citat în comunicat. 

Investiţiile pentru forajul sondei şi pentru conectarea acesteia la infrastructura existentă s-au ridicat la aproximativ 30 de milioane de euro. Sonda are două ramuri care au fost forate pe o lungime de circa 3.200 de metri, respectiv 2.200 de metri, sub fundul mării. 

Cu o producţie iniţială de 1.700 barili echivalent petrol (bep)/zi, sonda LVO7 se află în top zece sonde cu cea mai mare producţie din portofoliul OMV Petrom. Lebăda Vest este, în prezent, cel mai mare zăcământ de ţiţei offshore din România aflat în producţie. A fost descoperit în 1984 şi este deja exploatat de zeci de ani, confruntându-se cu provocările şi necesarul ridicat de investiţii specifice unui zăcământ matur. 

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a fost demarată încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producţie pe mare a început în anul 1987. În prezent, OMV Petrom are operaţiuni de explorare, dezvoltare şi producţie în apele de mică adâncime (blocul Istria) şi operaţiuni de explorare în parteneriat cu ExxonMobil în apele de mare adâncime (Neptun Deep). 

Producţia de ţiţei şi gaze din apele de mică adâncime (blocul Istria) este de circa 30.000 bep/zi, reprezentând circa 18% din producţia grupului în România. Producţia anuală de ţiţei şi gaze provenită din Marea Neagră este echivalentă cu cea necesară pentru a încălzi un milion de gospodării timp de un an sau pentru a face plinul la 4,4 milioane de autoturisme. 

Producţia provine din cinci zăcăminte aflate în exploatare: Lebăda Est (descoperit în 1980), Lebăda Vest (descoperit în 1984), Sinoe (descoperit în 1988), Pescăruş (descoperit în 1999) şi Delta (descoperit în 2007). 

OMV Petrom este cel mai mare grup integrat de ţiţei şi gaze naturale din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de hidrocarburi de aproximativ 61 milioane bep în 2017. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei cu amănuntul de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 790 benzinării, la sfârşitul lui iunie 2018, sub două branduri, Petrom şi OMV. 

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine o participaţie de 51,01% la OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% reprezintă ponderea din capitalul social care se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra. 

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuţii de circa 25,5 miliarde de euro sub formă de taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 - 2017. Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. În această perioadă, compania a alocat aproximativ 52 de milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală. 

×