x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Oreste: „M-am apucat de fumat la 5 ani. M-am lăsat la 6”

Oreste: „M-am apucat de fumat la 5 ani. M-am lăsat la 6”

de Anca Nicoleanu    |    24 Noi 2011   •   21:00
Oreste: „M-am apucat de fumat la 5 ani. M-am lăsat la 6”

Realizatorul emisiunii 'Codul lui Oreste', de la Antena 2, si-a inceput cariera in televiziune la... meteo si face diferenta intre prezentatorii de azi si cei de pe 'vremea' lui. Oreste povesteste cu umor un episod din copilaria sa 'tumultuoasa' si explica de ce colectioneaza... pisici.

• La inceputurile tale intr-ale televiziunii, ai prezentat meteo. Cum iti par prezentatorii meteo de azi fata de cei de 'pe vremea ta'?

Mai bine imbracati, mai timizi si destul de impersonali dar, ca sa fiu sincer, nu urmaresc constant rubrica meteo si ar fi superficial din partea mea sa emit judecati de valoare.

• 'In tinerete' ai facut studii de regie. Mai visezi la ziua in care vei face un film?

M-am vindecat de dorul de creatie cinematografica vazand si intelegand ce probleme financiare ar trebui escaladate si mai ales ce mafie osificata deasupra fondurilor CNC trebuie eludata ca sa poti face film. Am insa niste idei vizuale pe care le-as propune unui regizor consacrat. Eu cred in filmul-poveste. Recunosc, nu sunt deloc un impatimit al minimalismului sau al realismului exacerbat. Cred in dimensiunea magica a naratiunii.

• Ai inceput de mic sa gusti din asa-zisele placeri ale vietii. La 5 ani, de exemplu, ai inceput sa fumezi. Cum asa?

Aveam un joc 'competitiv' cu golanii din cartier. Colectionam mucuri de tigari, gasite pe strada: o tigara noua reprezenta un general, una trei sferturi-colonel si uite asa pana la chistocul care era soldatul. Le puneam intr-o punga si ne faceam o adevarata armata pana le fumam pe toate. M-am lasat la 6 ani, dupa ce un 'paracios' m-a vandut parintilor!

• Despre fiica ta spuneai undeva ca se poarta cu voi, parintii ei, ca o soacra. Il regasesti uneori in atitudinea ei pe adolescentul Oreste?

Nu prea. Fiica-mea este mult mai serioasa si mai atenta decat mine. E autonoma, isi face lectiile singura. A luat de la mine pretuirea libertatii, ludicul si autoironia, iar de la maica-sa un foarte ascutit simt al dreptatii. Si intrucat noi ne cam maimutarim copilareste, ne mai pune la punct gagica. Scorpion fiind, priveste lumea ceva mai sobru...

• Ai o serioasa colectie de pisici, de diferite dimensiuni si materiale. De ce colectionezi pisici?

Pretuiesc capacitatea felinelor de a privi in astral. Nu am una adevarata, intrucat stau intr-un apartament la bloc, am sase cuiburi de randunele si o boxerita alba. Cand ne vom muta la curte, cu siguranta vom avea si o pisica blanoasa!

• Ce faci atunci cand anumite situatii absurde din cotidian te scot din sarite?

Nu ma mai scoate nimic din sarite de cand am inteles ca totul are un sens. Lumea este oglinda in care ne privim. Daca ceva este in neregula, atunci inseamna ca eu am gresit pe undeva. Ma corectez si armonia nu intarzie sa apara in mine si implicit peste tot in jurul meu...

• Ai o emisiune de succes, 'Codul lui Oreste', la care ai dezbatut subiecte interesante, cu invitati remarcabili. Exista vreun om special pe care ti l-ai dori in studio?

Nu-mi premeditez nici temele, nici invitatii. Cand vine vremea unui subiect, atunci apare si comunicatorul. Cred ca, in cele noua sezoane de 'Cod', au venit in platou toti cei care au avut ceva de transmis. Cat timp mi se va mai ingadui sa fac aceasta emisiune, cu si­guranta vor gasi un loc toti cei animati de ganduri cons­tructive si idei generoase.

• La ce te uiti la televizor, cand ai timp de asta?

Sunt la curent cu stirile, ma uit cu placere la 'Vocea Romaniei', 'X-Factor', 'Dansez pentru tine', 'Mondenii' si cand am timp urmaresc cu placere 'Caesar si cainii', pe National Geografic.

×
Subiecte în articol: mass media