x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Pearl Harbor, după 70 de ani

Pearl Harbor, după 70 de ani

01 Dec 2011   •   21:00
Pearl Harbor, după 70 de ani

Pe 7 decembrie 2011 se implinesc 70 de ani de cand bombardierele japoneze au lansat un devastator atac-surpriza asupra flotei americane stationate in Pearl Harbor, Hawaii. Acesta avea sa devina unul dintre cele mai tragice atacuri pe pamant american si un 'moment infam al istoriei', in urma caruia peste 2.000 de soldati ame­ricani au pierit, alte mii au fost raniti, iar opt dintre cele mai puternice nave de lupta americane au fost distruse. Dupa toate aparentele, atacul de la Pearl Harbor era o victorie tactica coplesitoare pentru japonezi si o lovitura pu­ternica pentru americani. Insa, documente secrete re­cent declasificate dezvaluie faptul ca atacul a fost, in re­a­litate, o gafa uriasa, care a pus capat, in cele din ur­ma, dorintei Japoniei de a domina in zona Pacificului.

Documentarul 'Clipe de cosmar: Pearl Harbor' recreeaza seria de evenimente care a dus la infruntarea memorabila ce a schimbat cursul istoriei si a adus dezastrul asupra Japoniei. Afla marturiile pilotilor japonezi care au executat atacul, ale soldatilor americani care au fost martorii unor acte de curaj si eroism fara precedent in acea zi si ale anchetatorilor care au examinat ata­cul si au descoperit de ce si cum a esuat aceasta operatiune atat de minutios planificata.

Tosh Minohara, agent al serviciului secret japonez si expert in diplomatie, a descoperit o serie de erori ale ar­matei japoneze si sustine ca, daca Japonia si-ar fi limi­tat tintele la teritoriile din China si Asia de Est, probabil SUA nu s-ar fi implicat niciodata in razboiul impotriva sa. Minohara explica totodata mentalitatea din cadrul apa­ratului militar japonez, dezvaluind rationamentul de­fectuos care a culminat cu cea mai marea eroare tactica, atacul de la Pearl Harbor.

News
Probe mortale. Discovery Channel te invita sa urmaresti un program de actiune care il aduce pe celebrul jucator de cricket Freddie Flintoff in competitie cu alte mari vedete ale sportului, in diferite probe care sfideaza moartea. In­trand cu indrazneala in lumea sporturilor extreme, Freddie si compe­ti­torii lui sunt pusi la incercare asa cum nu au mai fost niciodata pana acum! Freddie strabate America de Nord pentru a intalni in fiecare episod un nou star si o noua provocare, intr-o noua locatie. Impreu­na, ei descopera ce batalii li se pre­ga­tesc si intra direct in pregatirile pentru evenimentul principal. Ina­in­te de a incepe competitia ex­tre­ma, cei doi trebuie sa treaca prin alte doua probe periculoase, cas­ti­gand cate un punct pentru fiecare. Ast­fel, in momentul cand incepe eve­ni­mentul propriu-zis, rivalitatea dintre ei este foarte intensa si aman­doi sunt disperati sa castige.

La inceputul fiecarei probe potential mortale, Freddie si compe­titorii lui se arunca de fiecare data 'cu capul inainte' si cu un entuziasm extraordinar. Indife­rent cine va invinge, e clar ca premiul cel mare va fi pe deplin meritat!

×
Subiecte în articol: mass media