x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii 27.000 de lei pentru trei morţi

27.000 de lei pentru trei morţi

de Diana Scarlat    |    22 Feb 2010   •   00:00



Trei muncitori au murit anul trecut, în urma unei explozii la rafinăria Oţelu Roşu. Inspecţia Muncii a finalizat cercetarea accidentului colectiv de muncă de la 24 august 2009, sancţionând cu 27.000 de lei compania la care lucrau victimele.


Evenimentul a avut loc în cadrul secţiei elaborare oţel aparţinând de SC Ductil Steel SA - Buzău, Punct de lucru Oţelu Roşu, judeţul Caraş Severin. Accidentul s-a petrecut la instalaţia de tratament secundar a oţelului LF, metalurgie în oală. Unul dintre muncitori şi-a pierdut viaţa pe loc, iar ceilalţi doi au murit în zilele următoare, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, după declanşarea exploziei. "Pe baza cercetării la faţa locului, a declaraţiilor date de persoanele implicate, a actelor şi documentelor puse la dispoziţie de angajator şi a expertizelor efectuate, s-a stabilit drept cauză a producerii evenimentului folosirea cocsului pentru carburare, necorespunzător din punct de vedere calitativ", se arată într-un comunicat al ITM.

NEREGULI MORTALE. Ancheta arată că, în momentul exploziei, cocsul utilizat la şarja de oţel avea un conţinut mare de materii volatile, un conţinut scăzut de carbon şi unul mare de apă, fapt care a condus la formarea unei pungi de gaze (CO, CO2, H). Toate acestea au avut ca efect explozia urmată de o debordare a unei cantităţi mari de oţel lichid şi zgură, din care o parte pe platforma instalaţiei LF. S-au rupt trei coloane de electrozi şi a urmat degajarea instantanee a unui amestec de praf şi gaze fierbinţi, care i-au ucis pe cei trei muncitori.

AMENDĂ. "Pentru abaterile constatate, SC Ductil Steel SA - Buzău, Punct de lucru Oţelu Roşu a fost sancţionată contravenţional cu amenzi în cuantum de 27.000 de lei. În plus, pentru aducerea în conformitate a deficienţelor constatate, Inspecţia Muncii a stabilit un număr de şase măsuri adecvate de natură organizatorică şi tehnică, pentru prevenirea altor evenimente similare", se arată în acelaşi document al ITM. Măsurile se referă la schimbarea tehnologiei, controlul materiilor prime înainte de intrarea lor în fabricaţie şi refacerea instrucţiunilor pentru muncitori. Acestea nu au caracter limitativ. Angajatorului îi revine obligaţia să ia orice alte măsuri pe care le consideră necesare în vederea eliminării tuturor riscurilor de accidentare sau îmbolnăvire profesională.

×
Subiecte în articol: munca