x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Ambasadorul Harris: Guvernul britanic nu are în vedere introducerea vizelor pentru români!

Ambasadorul Harris: Guvernul britanic nu are în vedere introducerea vizelor pentru români!

de Marina Constantinoiu    |    11 Oct 2012   •   18:26
Iar Parisul a decis să extindă accesul la piaţa muncii pentru români şi bulgari
Guvernul britanic nu are în vedere introducerea vizelor pentru cetăţenii români, a afirmat joi la Bucureşti ambasadorul britanic în România, Martin Harris, potrivit Rador.

Precizarea vine după apariţia, la sfârşitul săptămânii trecute, a unui interviu în care ministrul britanic de Interne, Theresa May, a făcut unele afirmaţii cu privire la introducerea controlului la graniţe pentru a bloca afluxul de imigranţi din unele state membre ale Uniunii Europene.

Fără abuzuri
Ambasadorul Harris a mai vorbit şi despre menţinerea, până la sfârşitul anului viitor, a restricţiilor pentru cetăţenii români pe piaţa britanică a muncii. "Poziţia Guvernului Marii Britanii este că suntem procirculaţie liberă de muncă, dar suntem contra abuzurilor de acest drept. Avem aproape 2.000 de persoane care sunt victimele ale traficului de persoane”, a declarat Martin Harris. "Nu cred că Theresa May s-a referit la România şi Bulgaria. Ea face o referire la analiza impactului legislaţiei Uniunii Europene asupra Regatului Unit. Poziţia Guvernului Marii Britanii rămâne aceeaşi: avem restricţiile care vor dura până la sfârşitul anului 2013 şi care vor fi ridicate după această dată”, a adăugat ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.

Listă extinsă
Pe de altă parte, Guvernul francez se ţine de cuvânt. Aşa cum anunţaseră la 22 august, guvernanţii de la Paris au decis să extindă accesul la piaţa muncii pentru români şi bulgari.

Cetăţenii din aceste ultime două state intrate în Uniunea Europeană erau supuşi unor restricţii tranzitorii, nu aveau acces decât la 150 de meserii, iar cifra aproape se dublează de acum încolo, relatează Radio France Internationale.

Românii şi bulgarii vor avea acces de acum încolo la 291 de meserii, tot atâtea sectoare de activitate în care patronii au dificultăţi să găsească mână de lucru. Noile meserii reprezintă peste 70% din ofertele de lucru depuse la Agenţia Naţională pentru Locuri de Muncă, se poate citi în comunicatul publicat de ministerele de Interne şi cel al Muncii din Franţa.

Obiective
Guvernul de la Paris spune că urmăreşte două obiective prin această îndulcire a condiţiilor de lucru ale românilor şi bulgarilor veniţi în Franţa: mai întâi să anticipeze treptat intrarea României şi Bulgariei în dreptul comun aplicabil tuturor cetăţenilor Uniunii Europene, lucru care se va întâmpla cel mai târziu la 31 decembrie anul viitor. În al doilea rând, prin această deschidere mai mare a pieţei muncii din Franţa, Parisul doreşte să faciliteze integrarea românilor şi bulgarilor. Or, una dintre cheile principale ale acestei integrări este accesul la piaţa muncii. Românii şi bulgarii vor avea, deci, voie de acum încolo să lucreze în mai multe sectoare de activitate, dar ei vor fi obligaţi mai departe să obţină în prealabil o autorizaţie de muncă de la Prefectură, condiţie ce încetineşte adesea procesul, motiv pentru care este, de altfel, şi denunţată de toate asociaţiile care se preocupă de drepturile străinilor.

Meserii
Printre noile meserii figurează hair-stylingul, întreţinerea spaţiilor verzi, creşterea de vite, iepuri sau porci, fabricarea de brânzeturi, tinichigeria sau managementul personalului din bucătărie. Lista completă disponibilă pe site-ul Ministerului francez al Muncii acoperă practic toate sectoarele de activitate, de la construcţii la agricultură, trecând prin pescuit, industrie sau comerţ. Există şi unele meserii din domeniile informaticii, băncilor sau finanţelor, care le sunt accesibile românilor şi bulgarilor, precum analiza creditelor şi riscurilor bancare sau front-office pe pieţele financiare.

×
Subiecte în articol: piata muncii Marea Britanie