x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Angajări sigure, chiar pe timp de criză

Angajări sigure, chiar pe timp de criză

de Diana Scarlat    |    18 Iun 2009   •   00:00
Angajări sigure, chiar pe timp de criză

Şantierul naval de la Mangalia nu este doar producătorul sigur din România în această perioadă de criză economică, ci şi unul dintre foarte puţinele locuri unde se fac în continuare angajări, fără reduceri de personal sau de salarii. Absolvenţii cursurilor Grupului Şcolar Industrial "Ion Bănescu" sunt aşteptaţi şi în acest an la angajare, ca şi înainte de criză.



Nici salariile angajaţilor n-au suferit reduceri, iar unui absolvent i se oferă salariul mediu pe economie, bonuri de masă şi plata orelor suplimentare, astfel încât poate ajunge la un venit lunar total de peste 1.500 de lei net.

Grupul Şcolar Industrial "Ion Bănescu" a încheiat un contract avantajos de ambele părţi cu şantierul naval, astfel încât poate pregăti atât elevii de liceu, care apoi se pot angaja pe şantier, dar organizează şi cursuri de formare profesională pentru adulţi, aceştia având, de asemenea, locuri de muncă asigurate după absolvire. Sistemul funcţionează cu rezultate foarte bune în toate ţările lumii care au o economie puternică, însă în România este şi va mai rămâne ceva timp o rara avis.

"Anul acesta i-au angajat pe toţi cei care au vrut să lucreze în continuare pe şantier. Absolvenţii de liceu se duc pe post de tehnicieni, iar restul, muncitori calificaţi. De multe ori li se facilitează şi mersul la facultate, făcându-li-se orarul astfel încât să se poată duce la cursuri. Şi anul acesta vor fi angajaţi imediat după absolvire toţi cei care vor accepta oferta. Chiar ieri, reprezentanţii şantierului m-au întrebat dacă pot organiza interviuri a doua zi după ce se dau rezultatele Examenului de Bacalaureat. În jur de 80 de elevi ar putea fi angajaţi şi acum pe şantier, imediat după absolvire", explică directorul Grupului Şcolar, Camelia Boboc.

Grupul a avut până anul acesta şi o Şcoală de Arte şi Meserii, de unde plecau la muncă sigură în jur de 60 de absolvenţi în fiecare an, iar de pe băncile liceului, cu 1.000-1.400 de elevi anual, s-au angajat până acum pe şantier aproximativ 20% anual. Datorită aceluiaşi contract de colaborare cu şcoala, muncitorii necalificaţi care se angajează pe Şantierul Naval pot beneficia de cursuri de calificare în cadrul Grupului Şcolar, atelierele utilate din fondurile Şantierului fiind comune.

Doar cursurile de formare profesională pentru adulţi au fost mai puţin pe placul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Grupul Şcolar a avut posibilitatea de a organiza aceste cursuri în ultimii doi ani, însă nu au fost doritori.

"Am anunţat şi la Agenţia locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dar nu a fost nimeni interesat. Cert este că noi am avut până acum posibilitatea să-i calificăm doar în două meserii, respectiv cea de sudor şi cea de lăcătuş. Probabil că nu au fost prea tentante, dar acesta este profilul nostru", mai explică directoarea Grupului Şcolar.

SISTEMUL DE ŞCOLARIZARE
Elevii Grupului Şcolar pot face practica atât pe Şantierul Naval, fiind în contact permanent cu viitorul loc de muncă, fără a avea însă obligaţia de a se angaja în acelaşi loc după absolvire, cât şi în cele cinci ateliere pe care le-a dotat tot Şantierul Naval. Astfel, elevii lucrează cu aceeaşi tehnologie, fiind pregătiţi pentru a intra direct în producţie după absolvirea studiilor. Contractul cu Şantierul este total diferit de cel care se încheia înainte de 1990.

"Erau stipulate în contractul de şcolarizare sumele care se cheltuiau cu fiecare elev, astfel încât statul dădea în judecată familia în caz de abandon şcolar sau dacă nu se respectau cei cinci ani de muncă pe şantier după absolvire, condiţii stipulate în contractul individual. Şi după 1990 s-a făcut practică pe şantier, dar elevii nu mai erau obligaţi să dea banii înapoi în caz de abandon şcolar. Însă nici locurile de muncă nu mai erau garantate după absolvire", spune Camelia Boboc.

CONCEPT COMUNIST CU EFECT CAPITALIST
Grupul Şcolar Industrial "Ion Bănescu" are avantajul de a fi situat în imediata apropiere a Şantierului Naval, facilitând practica elevilor. Cu peste 30 de ani în urmă, când a fost conceput, s-a pornit chiar de la nevoia de calificare a forţei de muncă încă de pe băncile şcolii. Sistemul de şcolarizare comunist era mult mai practic decât cel de după 1989, care a devenit o adevărată fabrică de şomeri cu diplomă.

Astăzi, la 20 de ani de la schimbarea regimului politic şi în plină criză economică, acelaşi sistem, din care a fost exclusă obligativitatea angajării absolvenţilor, se dovedeşte foarte eficient, fiind unul dintre puţinele care asigură atât şcolarizarea, cât şi calificarea pentru o meserie şi locul de muncă pentru care elevul a fost pregătit pe durata anilor de şcoală.

×
Subiecte în articol: şcolar