x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Angajaţi cu jobul în spinare

Angajaţi cu jobul în spinare

de Catalin Pruteanu    |    24 Mai 2009   •   00:00
Angajaţi cu jobul în spinare
Sursa foto: /Fotolia

Internetul şi telefonia mobilă le-a făcut anga­jaţilor viaţa mai uşoară. Sau mai grea, legându-i de job după program, în week-end-uri şi în concedii.



Pe unii, tehnologia modernă i-a ajutat să-şi facă un program de lucru mai flexibil, dându-le posibilitatea de a lucra de acasă şi de a mai scăpa de rutina de la birou. Pe alţii i-a legat nemilos de viaţa profesională, desfiinţându-le graniţele dintre job şi timpul liber. Nici chiar în concediu nu pot renunţa la telefoanele şi e-mail-urile în interes de serviciu, nu neapărat pentru că ar fi obsedaţi de muncă, ci fiindcă şefii lor vor să-i poată suna oricând pentru a le cere câte ceva. Un studiu realizat în SUA arată că un sfert dintre angajaţii care pleacă în concediu sunt la curent cu ce se întâmplă la locul de muncă şi chiar trebuie să-şi întrerupă clipele de relaxare pentru a mai rezolva câte o sarcină profesională. Angajaţii din domeniul IT, cei din vânzări şi din sectorul financiar sunt cei mai afectaţi.

ECHIPAMENTUL. Pentru Ramona, angajată în departamentul financiar al unei companii din industria auto, jobul presupune nu numai muncă intelectuală, ci şi un oarecare exerciţiu fizic, de care nu e prea mul­ţumită, chiar dacă îşi doreşte să slăbească. "Trebuie să car zilnic după mine o geantă în care se află un laptop de două kilograme şi jumătate, încărcătorul pentru laptop, un card pentru internet mobil, un mouse, un telefon mobil şi încărcătorul de la telefon. În fiecare zi, de acasă la serviciu şi înapoi. Dacă plec în vacanţă, trebuie să iau toate astea cu mine, pentru că poate să apară ceva neprevăzut, să mi se ceară să trimit vreun raport", ne-a povestit Ramona. Un alt angajat, care a încercat să lucreze de acasă, a ajuns la concluzia că munceşte mai aproape dublu decât ar fi fă­cut-o într-un birou. Şeful lui presupunea că are mult timp liber la dispoziţie şi nu ezita să-i ceară rezolvarea "urgenţelor" la ore mai puţin obişnuite. Curând, angajatul s-a trezit că lucrează până noaptea târziu şi în week-end.

MINCIUNI. Studiul mai arată că 7% dintre angajaţi îşi mint şefii în privinţa destinaţiilor de vacanţă, spunându-le că pleacă în locuri exo­tice şi îndepărtate, unde nu pot fi contactaţi. O altă parte a angaja­ţilor spun că se simt vinovaţi că plea­că în vacanţă, iar alţii cred că şi-ar putea pierde jobul dacă îşi iau concediu.

×
Subiecte în articol: cariera