x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Angajatii vor fi evaluati periodic de patroni

Angajatii vor fi evaluati periodic de patroni

de Vali Blanaru    |    02 Noi 2005   •   00:00
Angajatii vor fi evaluati periodic de patroni

Salariatii vor fi evaluati dupa norme stabilite la nivel national prin contractul colectiv de munca si prin normele interne stabilite de regulamentele interne ale societatilor.

Noul Cod al Muncii introduce un concept de procedura de evaluare, ce va fi stabilita prin contractul colectiv de munca la nivel national pana in iulie 2006, in caz contrar urmand sa se aplice dispozitiile din regulamentele interne ale angajatilor. Angajatorii vor putea completa procedura de evaluare cu prevederi incluse in propriile regulamente interne, pentru a o adapta la specificul societatii.

NECONCURENTA. Pana acum, clauza de neconcurenta era valabila pe durata contractului de munca iar angajatorul trebuia sa precizeze expres activitatile interzise angajatului. Clauza isi producea efecte si dupa incetarea raportului de munca, pentru o perioada de 6 luni in cazul functiilor de executie si de 2 ani in cazul functiilor de conducere. "Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai dupa incetarea contractului de munca, pentru o perioada de maximum 2 ani, in schimbul unei indemnizatii de cel putin 50% din salariu. In contract trebuie prevazut si tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatilor, aria geografica in care angajatul poate fi in competitie cu angajatorul", explica Andreea Ionescu, partener al societatii de avocati Tuca si Asociatii.

CONCEDIERI. Daca legea veche considera concediere colectiva disponibilizarea unui numar de 5 angajati, in cazul in care angajatorul avea intre 20 si 100 de angajati, noile reglementari arata ca "se considera concediere colectiva disponibilizarea unui numar de 10 angajati, in cazul in care angajatorul avea intre 20 si 100 de angajati".

In cazul concedierii colective, angajatorul trebuie sa intocmeasca un plan de masuri sociale, cu consultarea sindicatului, sa propuna angajatilor programe de formare profesionala.

CONTRACTE
Termenul maxim al contractului pe durata determinata a fost prelungit de la 18 la 24 de luni. Intre aceleasi parti se pot incheia cel mult trei contracte pe durata determinata succesive, inauntrul termenului de 24 luni. Contractele pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract pe durata determinata, anterior, sunt considerate contracte succesive.

Durata maxima legala a timpului de munca a ramas la 48 ore pe saptamana. Prin exceptie, aceasta durata poate fi depasita, cu conditia ca media orelor de munca, calculate pe o perioada de referinta de o luna calendaristica, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

×
Subiecte în articol: cariera durata munca