x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Avem cel mai mic salariu minim şi preţuri de lux

Avem cel mai mic salariu minim şi preţuri de lux

de Adrian Stoica    |    19 Oct 2016   •   19:40
Avem cel mai mic salariu minim şi preţuri de lux
Sursa foto: Hin255/Getty Images/iStockphoto

Românii au al doilea cel mai mic salariu minim din UE, de numai 235 euro. Suntem bătuţi în acest top al sărăciei doar de vecinii bulgari, care trebuie să se mulţumească doar cu 184 de euro. În timp ce un român îşi poate cumpăra din salariul minim 9,4 coşuri de alimente, un neamţ îşi poate cumpăra ceva mai mult de 27 de coşuri.

În ciuda indicatorilor de creştere sau a cifrelor de export care bat record după record în statistici, economia românească continuă să fie slab dezvoltată şi axată, în general, pe produse cu o valoare adăugată mică. Investiţiile directe atrase de România, chiar dacă au crescut în ultimii ani, au mers în zone care nu implică tehnologii înalte şi mână de lucru foarte calificată. Aşa se face că în timp ce Ungaria şi Polonia atrag coloşii mondiali ai industriei auto care îşi deschid aici fabrici de maşini, noi trebuie să ne mulţumim cu fabrici de volane şi huse auto. Până când această realitate nu se va schimba, nu putem spera că vom fi mai bine plătiţi.

Ne permitem puţin

În aceste condiţii, şi puterea de cumpărare a românilor este scăzută. Coşul zilnic este un indicator elocvent al nivelului de trai, iar comparaţia cu ţările din UE nu ne este deloc avantajoasă. Dacă ne referim la ţările unde salariul minim este sub 1.000 de euro, adică cele din fostul bloc comunist, cei mai apropiaţi de noi sunt lituanienii, care la un salariu de 350 de euro îşi permit să cumpere 11,72 coşuri de alimente. Vecinii noştri unguri stau mai bine: la un salariu de 333 de euro, îşi permit 11,6 coşuri. Consolarea noastră vine de la bulgari, care îşi permit ceva mai puţin de şapte coşuri de alimente.

Mai scump ca în Germania

Situaţia nu stă însă la fel dacă ne referim la preţurile alimentelor. Deşi valoarea salariului minim este penultima din UE, românii nu au deloc cele mai ieftine alimente. De exemplu, potrivit analizei comparate realizate cu ajutorul datelor publicate de numbeo.com, în România un litru de lapte costă 0,92 euro, în timp ce în Polonia şi Cehia este 0,6 euro, iar în Ungaria 0,72 euro. Dacă mergem spre zona ţărilor din vechea Uniune Europeană, în Germania, unde salariul minim este de 1.473 de euro, litrul de lapte costă 0,79 euro, iar în Austria (care nu are salariu minim), acelaşi litru de lapte costă 0,69 de euro.

Doar cinci plinuri de benzină

Raportat la puterea de cumpărare, nu stăm bine nici la preţul carburanţilor. Potrivit buletinului Oil Bulletin al Uniunii Europene din luna octombrie, preţul unui litru de benzină Euro 95, cea mai utilizată, este 1,1 euro în România, 1,08 euro în Austria, 1,06 în Polonia (la un salariu minim de 410 euro), 1,13 euro în Ungaria (la un salariu minim de 333 euro), 1,32 în Franţa (la un salariu minim de 1.467 euro) şi 1,35 euro în Germania (la un salariu minim de 1.473 euro). Asta înseamnă că, dacă luăm în calcul un rezervor de 40 de litri, un român plătit cu salariul minim îşi permite 5,34 plinuri, un polonez 9,66, un ungur 7,36, un neamţ 27,27, iar un francez 27,78 de plinuri.

 

1,5 milioane de români sunt plătiţi cu salariul minim.

Pentru coşul zilnic au fost luate în calcul: o pâine albă de 500 gr, un litru de lapte, câte un  kilogram de carne de vită, pui, brânză, orez, ceapă, cartofi, roşii, salată verde, mere, portocale, banane şi o sticlă de apă plată de 1,5 litri.

La nivelul anului trecut, cei mai ieftini angajaţi din Europa erau în Bulgaria, unde costul forţei de muncă era de puţin peste 4 euro pe oră. Urmau România cu 5 euro pe ora de muncă şi Lituania cu 6,8 euro.

×