x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Românii din străinătate au trimis acasă 4,9 miliarde de dolari

Românii din străinătate au trimis acasă 4,9 miliarde de dolari

24 Apr 2018   •   10:25
Românii din străinătate au trimis acasă 4,9 miliarde de dolari

După trei ani de declin consecutiv, remitenţele trimise către Europa şi Asia Centrală (ECA) au crescut anul trecut cu 20,9%, cele mai mari transferuri de bani în regiune fiind către Rusia (8 miliarde dolari), Ucraina (7,9 miliarde) şi România (4,9 miliarde), arata un raport al Bancii Mondiale (BM).

 

Creşterea remitenţelor a fost determinata de aprecierea euro şi a rublei faţă de dolar, de avansul economic solid şi de sansele de angajare în ţările unde lucrează cei care trimit bani acasa. Pentru 2018 - 2019 perspectivele sunt pozitive, dar creşterea nivelului remitenţelor ar urma să fie moderată, ca urmare a stabilizării creşterii PIB-ului în zona euro, Rusia şi Kazahstan. Cursul de schimb rublă - dolar rămâne un factor crucial, care influenţează perspectiva, apreciază BM.

Anul trecut, cei 266 de milioane de migranţi au trimis către ţările emergente şi în curs de dezvoltare o sumă record: 466 de miliarde de dolari, după trei ani de declin, datorită accelerării creşterii economiei globale, se arată în raport. Pentru acest an se previzionează tot o sumă record: 485 de miliarde de dolari.

Ţările cu cele mai mari transferuri de bani în 2017 au fost India (69 miliarde de dolari), China (64 miliarde de dolari), Filipine (33 miliarde de dolari), Mexic (31 miliarde de dolari), Nigeria (22 miliarde de dolari) şi Egipt (20 miliarde de dolari).

Cele mai mari ieşiri au fost din SUA (67 miliarde de dolari) şi Arabia Saudită (38 miliarde de dolari). AGERPRES

×