x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cadre medicale in strainatate

Cadre medicale in strainatate

de Cristian Petru    |    14 Sep 2005   •   00:00
Cadre medicale in strainatate

Grecia, Spania si Italia. Acestea sunt tarile din Uniunea Europeana in care diplomele in domeniul medical obtinute in Romania sunt recunoscute. Totusi asistentii medicali pot pleca la munca si in alte state.

Salarii mari, conditii decente de munca. Departare de casa si de familie. Multi asistenti medicali au ales sa plece la munca in strainatate atrasi de salariile mari pe care le pot castiga acolo. Daca in tara un asistent medical castiga cateva milioane pe luna, in strainatate salariile pot fi chiar si de cateva mii de euro. Gasirea unei slujbe in strainatate nu este insa o treaba foarte usoara. Cele mai multe oferte sunt cele ale firmelor care intermediaza plasarea fortei de munca in strainatate. Acestea pot fi gasite atat pe Internet, cat si din anunturile din ziare. Dar inainte sa semnati un contract cu o astfel de firma ar fi bine sa va interesati daca firma este inscrisa la Inspectia Muncii. De asemenea, puteti apela la medierea Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM). Institutia a organizat mai multe preselectii pentru asistentii medicali care vor sa plece la munca in SUA, in Qatar sau in alte state.

POSIBILITATE. Recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale in Uniunea Europeana este reglementata prin cateva directive sectoriale care restrictioneaza accesul strainilor in domeniul medical pe piata fortei de munca din UE. Cetatenii romani pot desfasura activitati profesionale in acest domeniu doar in masura in care au fost incheiate intelegeri in acest sens cu statele membre ale Uniunii Europene. In prezent, Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor proceseaza dosare pentru recunoasterea diplomelor de asistenti medicali obtinute in sistemul romanesc de invatamant pentru Grecia, Spania si Italia. Procedura de recunoastere a diplomelor de asistenti medicali obtinute in sistemul romanesc de invatamant se poate derula si in cazul Emiratelor Arabe Unite. Mai multe detalii puteti gasi accesand adresa de Internet www.omfm.ro.

×
Subiecte în articol: cariera munca