x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Care este cea mai bună zi pentru a lucra de acasă

Care este cea mai bună zi pentru a lucra de acasă

de Giulia Anghel    |    25 Oct 2019   •   13:07
Care este cea mai bună zi pentru a lucra de acasă

Luni este cea mai proastă zi pentru a merge la serviciu pentru persoanele care au copii și lucrează part-time, potrivit părerilor exprimate pe Faceebook de părinți.

Când vă hotărâți să lucrați de acasă ori să vă angajați cu jumătate de normă, care este ziua liberă ideală ? Vestea bună este că acesta este momentul să vă căutați un job cu program flexibil. Acest lucru ar putea implica munca de acasă, part-time sau orice alt tip de aranjament care ar veni în sprijinul mai ales al persoanelor care au copii pentru că îi ajută să poată munci și să se ocupe, în același timp, și de familie, scrie telegraph.co.uk.

Cum să ceri un orar flexibil ?

Deși atitudinile companiilor variază, cercetările arată că acestea susțin astăzi cererile angajaților privitoare la un program variat. Potrivit Raportului privind forța de muncă din 2012, orarul flexibil are un impact pozitiv asupra performanței profesionale, 72% dintre firmele care au participat la sondaj declarând că acest lucru a dus la creșterea motivației și păstrării salariaților. Rezultatele unui alt studiu, din 2017, spun că 87% dintre angajații cu normă întreagă din Marea Britanie fie au deja un program de lucru flexibil, fie și-ar dori acest lucru în viitor.

Atât pentru societăți, cât și pentru salariați, aun astfel de aranjament este avanajos, însă nu este recomandat să ceri acest lucru angajatorului, fără să explici concret de ce dorești un astfel de job. Cel mai bine este ca, în momentul când vii cu această propunere, să explici cum te-ar afecta mersul la birou în zilele când dorești să lucrezi de acasă.

Programul de lucru variat, tot mai dorit de salariați

Conform cercetărilor recente efectuate de compania de resurse umane Timewise, cererea pentru poziții cu orar variat depășește cu mult oferta. Din cele 230.000 de oferte de locuri de muncă din Scoția, doar circa 12% sunt pentru posturi cu orar flexibil, deși 34% din scoțieni caută acest tip de job.

Ofertele uimitor de scăzute pentru astfel de poziții au determinat-o pe Anna Whitehouse, cunoscută pe Instagram sub numele de Mama Pukka, să lanseze o petiție împreună cu mai multe organizații, prin care solicită modificarea legii astfel încât firmele să fie obligate să ofere posturi cu orar flexibil. Annei Whitehouse i-a fost refuzată de către angajator posibilitatea de a lucra și de acasă după ce a devenit părinte, motiv pentru care a trebuit să-și dea demisia. "Nu este vina mea că așa s-au întâmplat lucrurile doar că nu puteam să am un program de lucu fix. Dacă dorim să obținem tot ce-i mai bun de la salariați, indiferent dacă sunt sau nu părinți, avem cu toții nevoie de o schimbare fundamentală în felul în  care lucrăm", a spus ea.

În timp ce Marea Britanie este departe de epoca în care un orar flexibil este o normalitate, celebrul miliardar Bill Gates, este de părere că aceasta ar fi una dintre cele mai bune metode de a păstra persoanele talentate în conducerea firmelor. "Companiile care oferă o flexibilitate mai mare angajaților vor avea un avantaj în acest domeniu", a precizat acesta.

Totodată, Universitatea Lancaster prevede că munca flexibilă va fi prioritară în domeniul afacerilor pentru 70% dintre organizații până în 2020. Salariatul modern își dorește un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală și preferă un orar adaptat ori alternativ, potrivit unui studiu recent realizat de FlexJobs.

Nu orice angajator este de acord

Părinții care s-au întors la lucru după o perioadă lungă de absență au constatat că este problematic să li se accepte un job part-time. "Este greu să ai o singură opțiune. Revenirea la serviciu după ce ai un copil poate fi problematică, fizic, emoțional și logistic. Deseori femeilor le este dificil să-și lase copilul în grija altcuiva", este de părere Anna Johnstone, director de coaching și dezvoltare.

În acest sens, Amber Rudd, secretar de stat pentru muncă și pensii din Regatul Unit, a lansat noi scheme de joburi pe platforma find a job.dwp.gov.uk. Conceput special pentru părinții care vor să lucreze după un program elastic și de la distanță, site-ul își propune să atragă 50.000 de oferte de locuri de muncă pentru poziții cu ore eșalonate, orar flexibil și lucru de acasă. Aceasta recunoaște că a inițiat proiectul pentru a ajuta la echilibrarea numeroaselor cereri zilnice venite din partea a milioane de femei. "Vreau ca părinții să știe că le acord sprijin, asigurându-se că atunci când vor să lucreze au la dispoziție oportunități diferite de agitați micului dejun luat în grabă, a prânzurilor la pachet și a alergatului cu copilul la școală", explică secretarul de stat.

Deja sunt recunoscute în Marea Britanie beneficiile orarului flexibil, care presupune productivitatea crescută a salariaților și  un nivel mai ridicat de satisfacție, motiv pentru care este timpul ca și marile organizații să ofere acest lucru. Cu toate astea, angajatorii pot respinge în continuare opțiunile angajaților pentru un astfel de program.

Potrivit unui studiu realizat de GQR pentru Uniunea Sindicatelor, programul de muncă flexibil este indisponibil pentru 50% din forța de muncă din Regatul Unit, ajungând la 64% îmn cazul personalului cu salarii mici.

Care este cea mai bună zi pentru a lucra de acasă ?

Ați auzit vreodată de nebunia de luni ? Alegerea începutului săptămânii poate să nu fie  cea mai bună idee pentru angajații care vor să-și ia zi liberă. Conform unui sondaj realizat de compania americană de software Flow, luni este o zi de productivitate maximă, astfel încât dacă vă luați liber, acest lucru poate să vă scadă randamentul pentru întreaga săptămână. Mai mult, lunea liberă crează angajatorului impresia că vreți să aveți un weekend prelungit.

Deși marți poate părea potrivită pentru munca la distanță, aceasta este considerată zi de vârf pentru productivitatea la birou. Cercetătorii de la suplimentul de sănătate Bimuno au ajuns la concluzia că în dimineața de marți salariații se află sub cea mai mare presiune, ora 11.30 fiind momentul cel mai stresant.  

Miercuri este, de asemenea, o zi în care mulți angajați vor fie să lucreze de acasă, fie să își ia liber, unele companii apreciind pauza de la mijlocul săptămânii. Dozimity, un serviciu online pentru profesioniștii din domeniul medical, a introdus miercuri drept ziua de telecomunicații în întreaga lume.

De ce vinerea poate fi cea mai bună alegere ?

Justine Roberts, CEO și co-fondator al companiilor Mumset și Gransnet, spune că părerea generală pare a fi că zilele de vineri sunt de obicei cele mai bune pentru lucrul la distanță. Puține firme programează întâlniri importante chiar la sfârșitul săptămânii. Dacă sunteți un angajator de top, care acceptă orarul variat, probabil veți oferi salariaților laptopuri cu cameră video, ceea ce înseamnă că pot avea întâlniri la distanță. Nu este un secret că vinerea este o zi mai puțin productivă decât marți, deoarece angajații tind să-și programeze mai puține întâlniri.

×
Subiecte în articol: program flexibil