x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cerere - Joburi englezesti pentru romani

Cerere - Joburi englezesti pentru romani

de Catalin Pruteanu    |    03 Feb 2007   •   00:00
Cerere - Joburi englezesti pentru romani

Dupa ce au depus toate eforturile pentru a limita accesul muncitorilor romani si bulgari, se pare ca englezii au ajuns la concluzia ca forta de munca est-europeana este mai ieftina, mai eficienta si mai calificata decat cea autohtona. Chiar daca restrictiile sunt inca in vigoare, cererea de specialisti romani creste.

Potrivit unui sondaj publicat de Financial Times, angajatorii britanici ii prefera pe imigranti nu numai pentru salariile mai mici pe care le platesc, ci si datorita calificarii acestora. 61% dintre angajatorii englezi ii prefera pe imigranti pentru competenta acestora si numai 16% pentru nivelul scazut al salariilor.

La o luna dupa ce noile restrictii ale Marii Britanii au intrat in vigoare, numarul ofertelor de joburi in Anglia este din ce in ce mai mare. Si se cauta nu numai zidari si tamplari, ci si ingineri, doctori sau asistente medicale. Iata cum suna un anunt de recrutare in cazul ofertelor de joburi pentru medici stomatologi: "Cerinte obligatorii - detinerea unei licente valabile pentru practicarea stomatologiei in provincia unde urmeaza sa-si desfasoare activitatea; dovedirea prin practica de pana in prezent a abilitatii de a furniza tratament stomatologic, inclusiv tratament restaurativ si chirurgie orala". Salariul oferit este cuprins intre 4.000 si 6.000 de lire sterline. Daca suna la sediul firmei de recrutare, cel interesat poate afla si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca din punct de vedere birocratic pentru a castiga un salariu cu adevarat european.

ECHIVALARI. Octavian Claponea, managing director al unei firme care se ocupa cu plasarea fortei de munca romanesti in Marea Britanie, ne-a declarat: "Un asistent medical, de exemplu, specializat in pediatrie, poate sa plece ca «assistent care», adica un fel de infirmier pentru azilurile de batrani. Asistentii nu pot pleca sa munceasca pe propriile specializari, pentru ca, pentru echivalarea nivelurilor de calificare, trebuie urmate niste cursuri in Marea Britanie. Vizavi de doctori, stiu ca e o oferta din partea Marii Britanii, dar nematerializata pana in prezent". Potrivit lui Claponea, salariul maxim pe care il pot castiga medicii, asistentele medicale si inginerii in Marea Britanie este cuprins intre 30.000 si 100.000 de lire sterline anual. Dar, chiar daca cererea de forta de munca straina este mare, Guvernul englez a dorit sa evite o invazie similara celei produse dupa prima largire a Uniunii Europene, cand Marea Britanie s-a trezit cu peste 600.000 de imigranti, fata de o estimare de 15.000. Pentru a face angajari, orice firma britanica trebuie sa faca un anunt public pe site-urile www.jobcentreplus.gov.uk si Eures (http://ec.europa.eu/eures/). Dupa expirarea unui termen legal de 28 de zile, in cazul in care angajatorul nu a gasit nici o persoana potrivita, acesta poate cauta un angajat strain, insa numai daca demonstreaza ca nici un cetatean britanic nu a indeplinit cerintele impuse. Oferta pe care un angajator britanic o poate face unui roman, ne spune Octavian Claponea, trebuie sa cuprinda conditiile de munca (intre 40 si 45 de ore de munca intr-un interval de cinci zile lucratoare, concediu anual de patru saptamani anual). Urmatorul pas este trimiterea aplicatiei la Home Office, un departament guvernamental britanic responsabil, printre altele, de problema imigratiei.

CRIZA DE BUCATARI. Pe site-ul Eures exista in prezent circa 280.000 de oferte de locuri de munca in Marea Britanie, din care circa 700 in domeniul medical. "Cea mai buna oferta de munca este pentru bucatari", ne-a declarat Octavian Claponea, care a adaugat ca, in general, pe piata europeana exista o adevarata criza de bucatari. Potrivit lui Danut Maria, manager al unei alte firme de recrutare, cereri sunt si pentru agricultori, muncitori in domeniul constructiilor sau hotelier (barmani, ospatari, cameriste si receptioneri).

Danut Maria mai spune ca primele lucruri pe care vor sa le stie candidatii din Romania sunt daca se asigura transport, cazare si masa. 99% dintre angajatori ofera cazare, dar ofertele variaza, ne spune si Octavian Claponea. Unii angajatori platesc in intregime cazarea, altii platesc doar chiria, lasand cheltuielile de intretinere (circa 100-150 de lire sterline) in sarcina angajatilor.

COMPLICATII
"De la 1 ianuarie 2007, aplicatiile bulgarilor si romanilor s-au complicat. Pana acum se elibera pur si simplu permisul de munca. Acum se primeste o scrisoare de aprobare sau un permis de munca, dar, pentru aceasta, trebuie sa faci o reaplicare pentru obtinerea «worker accession card» (permisul de munca). Pentru obtinerea worker accession card trebuie trimise: un formular de aplicare, doua fotografii color recente ale aplicantului, copie de pe permisul de munca. Ciudatenia e ca worker accession card nu poate fi obtinut din Romania, ci numai din Anglia, de la angajator", declara Octavian Claponea. Adica muncitorul strain nu poate obtine permisul de munca daca nu este angajat si nu poate fi angajat daca nu are permis de munca. Impasul e rezolvat, de obicei, printr-o intelegere tacita intre angajator si angajat.
×
Subiecte în articol: cariera Marea Britanie munca