x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Curaj la negociere

Curaj la negociere

de Catalin Pruteanu    |    20 Apr 2008   •   00:00
Curaj la negociere

O explicaţie mai puţin obişnuită a diferenţelor salariale între femei şi bărbaţi. Femeile sînt mai prost plătite pentru că, la negocierea salariilor, cer mai puţin decît bărbaţii.

Studii - Femeile cer mai puţin bani la interviu


O explicaţie mai puţin obişnuită a diferenţelor salariale între femei şi bărbaţi.

Femeile sînt mai prost plătite pentru că, la negocierea salariilor, cer mai puţin decît bărbaţii. Această concluzie a fost formulată pe baza unor studii realizate pe parcursul mai multor ani de către profesoară de economie Linda C. Babcock de la Universitatea Carnegie Mellon din SUA. Într-un prim studiu, Babcock a folosit 74 de voluntari în cadrul unui joc, spunîndu-li-se că vor primi, pentru participarea lor, între 3 şi 10 dolari. La sfîrşit, fiecărui student i s-au dau cîte 3 dolari, punîndu-se întrebarea dacă suma e suficientă. De opt ori mai mulţi bărbaţi decît femei au cerut mai mulţi bani.

 

Tupeu? Într-un alt studiu, absolvenţii proaspăt angajaţi au fost întrebaţi dacă au acceptat salariul care le-a fost oferit sau nu. 51% dintre bărbaţi ceruseră mai mult, faţă de numai 12,5% dintre femei. Una dintre explicaţii, potrivit Lindei C. Babcock, este că bărbaţii, prin natura lor, sînt mai agresivi ca femeile. Totuşi, după mai multe studii, Babcock a formulat o altă explicaţie, mai interesantă: femeile care negociază mai puţin propriul salariu fac aceasta din cauză că vor fi privite cu reticenţă ulterior.

Tendinţa celor care primesc la interviu o femeie care cere mai mulţi bani e să o considere pe aceasta “mai puţin agreabilă”. Fapt pe care femeile îl cunosc, chiar dacă uneori doar la nivelul subconştientului.

 

×
Subiecte în articol: cariera