x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii CV mai curat, mai "apretat", mai "pieptănat"

CV mai curat, mai "apretat", mai "pieptănat"

de Diana Scarlat    |    23 Apr 2009   •   00:00
CV mai curat, mai "apretat", mai "pieptănat"
Sursa foto: /Stockxpertcom

Candidatul trebuie să se prezinte mai curat, mai apretat şi mai pieptănat la interviul pentru angajare, având cu el un CV cu exact aceleaşi caracteristici. Asta pentru că exigenţele angajatorilor cresc în continuare, direct proporţional cu rata şomajului, iar CV-ul trebuie să fie impecabil.



Zicala "norocul şi-l face omul cu mâna lui" se referă acum la buna redactare a prezentării propriilor performanţe, la cunoaşterea noilor pretenţii de pe piaţă şi a trucurilor de criză. La toate sfaturile vechi legate de Curriculum Vitae şi de scrisoarea de intenţie s-au adăugat acum exigenţe noi şi chiar elemente "de criză" care n-ar trebui să lipsească din nici o prezentare.

"În momentul de faţă nu putem discuta decât despre o accentuare a competenţelor care pot face diferenţierea între candidaţi. Unul dintre efectele crizei este creşterea concurenţei pe posturile vacante publicate de angajatori", explică Roxana Timofte, PR Representative BestJobs.

Candidatul trebuie să aibă grijă ca din conţinutul propriei prezentări să nu lipsească datele referitoare la competenţele sale, astfel încât angajatorul să-şi poată da seama în ce măsură acesta va putea ajuta compania în obţinerea unui profit cât mai mare, în cel mai scurt timp.

"Sigur că sfaturile pe care le primea candidatul până în octombrie anul trecut sunt încă valabile, dar li s-au adăugat şi alte recomandări.
Pentru mai multe şanse de succes, candidatul trebuie să-şi completeze CV-ul cu şi mai mare atenţie, să dea dovadă de mai multă seriozitate în tratarea sarcinilor de la job şi în relatarea lor în CV, să meargă la interviurile la care a fost convocat, iar acolo să arate mai multă implicare şi capacitate de autoevaluare", explică şi Adriana Căpraru, Brand Manager Myjob.

EXPERIENŢA ŞI EFICIENŢA
Criza locurilor de muncă nu le mai dă nici o şansă începătorilor. Un CV din care nu reiese un minimum de experienţă nu are ce căuta pe masa angajatorului, chiar dacă pretenţiile salariale ale candidatului sunt foarte mici. "CV-urile vor trebui să reflecte cât mai bine competenţele specificate în cerinţele joburilor şi/sau potenţialul de dezvoltare. Nivelul aşteptărilor salariale este mai mic, iar în CV este bine să existe menţionată experienţa, chiar dacă este vorba numai de practică, internship sau voluntariată", explică Mirela Marinescu, Recruitment Director, APT Grup.

Este perioada în care se găsesc profesionişti pe toate drumurile, iar ochiul celui care-i caută vrea să găsească în prezentarea lui cât mai multă performanţă. "Experienţa şi eficienţa demonstrate sunt în momentul de faţă cele mai relevante aspecte al unui CV. Criteriul principal în baza căruia angajatorii efectuează recrutările vizează o valoare palpabilă pe care candidatul o poate aduce organizaţiei la nivelul realizărilor măsurabile.

Indiferent de sarcinile care îi revin angajatului, acestea trebuie să aibă un aport la rezultatele economice pozitive înregistrate de angajator", adaugă Roxana Timofte, BestJobs.

TRUCURI UTILE
Pe lângă CV şi clasica scrisoare de intenţie, candidaţii pot apela şi la alte "atuuri diferenţiatoare", de exemplu, un site personal, un blog, un portofoliu online, pe care site-urile de recrutări le pun la dispoziţia celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

"Myjob oferă gratuit o platformă de bloguri care să-i ajute. Candidaţii ar trebui să fie mai atenţi la construirea unui brand personal. E bine să consulte un specialist pentru redactarea CV-ului şi a scrisorii de intenţie.

Pe pagina web Myjob şi pe alte site-uri de profil, candidatul are la îndemână surse de informare care îi oferă un avantaj competitiv în faţa altor candidaţi", spune şi Adriana Căpraru, Myjob, explicând că este foarte important ca fiecare candidat să-şi detalieze în CV experienţele profesionale, cu sarcinile de lucru şi cu abilităţile dezvoltate, într-o ierarhie stabilită în funcţie de acelea pentru care deţine o mai mare experienţă.

×