x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Deficit de specialişti în IT

Deficit de specialişti în IT

de Diana Scarlat    |    25 Feb 2010   •   00:00

Comisia Europeană a iniţiat proiectul eSkills Week 2010, pentru a încuraja tinerii să se orienteze spre studiile tehnice.

Proiectul este o campanie de conştientizare a cetăţenilor europeni asupra importanţei competenţelor IT în activitatea profesională şi în viaţa de zi cu zi, în contextul tendinţei actuale a tinerilor de a ocoli studiile universitare politehnice.

Analiştii Uniunii Europene atrag atenţia asupra pericolului ca Europa să aibă un deficit de 500.000 de specialişti IT în anul 2015 dacă se va menţine tendinţa actuală a tinerilor la nivel continental. Deficitul de specialişti ar putea pune în pericol performanţa economiei europene, ar afecta dezvoltarea industriilor high-tech şi ar încetini ritmul inovării, influenţând negativ productivitatea în industriile complementare.

OBIECTIVELE ESKILLS
Principalul obiectiv al campaniei eSkills este acela de a încuraja tinerii să facă studii şi să-şi înceapă o carieră în domeniul IT. De asemenea, programul urmăreşte familiarizarea publicului larg cu tehnologia informaţiei şi cu internetul. Manifestările din cadrul campaniei eSkills Week 2010 sunt coordonate în România de A.P.D.E.T.I.C. şi partenerii, respectiv Microsoft, IBM, HP, Intel, Oracle, Maguay, Junior Achievement, EOS, ECOTIC, Tehne, Atelieres sans Frontieres şi Biblionet, în strânsă colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

SĂPTĂMÂNA TEHNICII
Reprezentantele în România ale Microsoft, IBM, Intel, Oracle, HP şi Maguay alături de A.P.D.E.T.I.C. şi alte organizaţii neguvernamentale vor primi vizita unui grup de 35 de tineri în săptămâna "eSkills", în perioada 1-5 martie 2010. Tinerilor le vor fi prezentate programele educaţionale proprii şi oportunităţi de training şi formare profesională, experienţele în dezvoltarea competenţelor IT, proiecte de CSR şi iniţiative Green IT.

Ambasadorul eSkills Week 2010 pentru România, deputatul Varujan Pambuccian, consideră că deficitul de specialişti IT nu este foarte dramatic în ţara noastră, pentru că există încă interesul din deceniile trecute spre abordarea studiilor politehnice. Varujan Pambuccian spune că una dintre soluţiile pentru preîntâmpinarea unui deficit major de specialişti IT este încurajarea tinerilor, încă de la vârsta de 10-15 ani, să urmeze studii politehnice.

×
Subiecte în articol: munca