x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Egalitatea de gen pe piaţa muncii este posibilă dacă bărbaţii îndepliesc mai multe activităţi domestice (ONU)

Egalitatea de gen pe piaţa muncii este posibilă dacă bărbaţii îndepliesc mai multe activităţi domestice (ONU)

07 Mar 2019   •   20:50
Egalitatea de gen pe piaţa muncii este posibilă dacă bărbaţii îndepliesc mai multe activităţi domestice (ONU)

Decalajele profesionale dintre bărbaţi şi femei nu s-au diminuat în mod real în ultimul sfert de secol, iar situaţia nu se va schimba până când bărbaţii nu îşi vor asuma mai multe activităţi domestice, a estimat joi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), potrivit AFP. 

Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a arătat într-un nou raport că decalajul dintre rata de ocupare pe piaţa muncii a bărbaţilor şi cea a femeilor s-a micşorat cu mai puţin de două puncte procentuale în decursul ultimilor 27 de ani. 

În 2018, probabilitatea ca femeile să deţină un loc de muncă era mai mică decât în cazul bărbaţilor cu 26 de puncte procentuale, în ciuda sondajelor care arată că 70% dintre femei preferă mai degrabă să meargă la serviciu decât să rămână acasă. 

În raportul publicat înaintea Zilei Internaţionale a Femeii, celebrată pe 8 martie, OIM a subliniat că există mai mulţi factori care blochează egalitatea pe piaţa muncii, iar factorul ''care are cea mai mare influenţă este îngrijirea copiilor''.

"În ultimii 20 de ani, timpul pe care care femeile îl dedică îngrijirii copiilor şi activităţilor domestice neremunerate practic nu s-a diminuat, iar cel dedicat de bărbaţi a crescut cu doar opt minute zilnic", a arăta Manuela Tomei, directoarea departamentului Condiţii de muncă şi egalitate din cadrul OIM.

În acest ritm, a adăugat Tomei, ''va dura mai mult de 200 de ani pentru a se ajunge la egalitatea timpului consacrat activităţilor neremunerate''.

Potrivit acestui raport, 647 de milioane de femei din lume cu vârste ce permit încadrarea în câmpul muncii (respectiv 21,7%) sunt prestatoare neremunerate de activităţi de îngrijire cu normă întreagă, procentaj care ajunge la 60% în ţările arabe.

Prin comparaţie, doar 41 de milioane de bărbaţi (1,5%) desfăşoară astfel de activităţi.

Această inegalitate face ca mamele să suporte o ''penalizare profesională a maternităţii'' pe piaţa muncii, în timp ce bărbaţii se bucură de o recompensă salarială, se mai arată în raport. 

În acelaşi timp, diferenţa de remuneraţie între bărbaţi şi femei s-a stabilizat la circa 20% pe plan global, şi este aproape dublă în ţări precum Pakistan şi Arabia Saudită. 

"Când bărbaţii participă mai mult la activităţi de îngrijire neremunerate, întâlnim mai multe femei în funcţii de conducere", a subliniat Tomei. 

"Nu vom ajunge în viitor la justiţia socială de care avem nevoie pe piaţa muncii, dacă nu accelerăm acţiunile care vizează creşterea progresului în ceea ce priveşte egalitatea de gen", a concluzionat directorul general al OIM, Guy Ryder. "Ştim deja ce avem de făcut", a adăugat el.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: onu egalitate de gen piata muncii