x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Extenuarea profesională

Extenuarea profesională

de Catalin Pruteanu    |    22 Feb 2009   •   00:00
Extenuarea profesională

Un pic de stres la serviciu nu strică, dar atunci când acesta depăşeşte un anumit nivel se produce o reacţie periculoasă, numită extenuare profesională.



Americanii au şi un termen pentru această situaţie: "Job burnout". Este "o reacţie la stresul de la locul de muncă în urma căruia angajatul se simte vlăguit, demoralizat şi frustrat", spune dr Audrey L. Canaff, profesor-asistent al unui program de consiliere din cadrul University of Tennessee at Chattanooga. O definiţie într-o formă mai ştiinţifică consideră extenuarea profesională ca fiind un sindrom psihologic reprezentat de un răspuns prelungit la factori cronici de stres, emoţionali şi interpersonali, şi definit de trei dimensiuni: epuizare, cinism şi ineficacitate.

SEMNE. Aceste probleme nu apar însă peste noapte, ci sunt precedate de anumite semne împotriva cărora angajaţii trebuie să ia măsuri. Într-un articol publicat pe WorplaceBlues.com, Audrey L. Canaff face o listă de zece întrebări pe care ar trebui să şi le pună angajaţii. Dacă răspunsul este "da" la cel puţin cinci dintre întrebări, angajatul suferă de extenuare la locul de muncă.

ÎNTREBĂRI. 1. Dimineaţa îţi e teamă să pleci la serviciu? 2. Te simţi mereu obosit şi ai un nivel scăzut de energie la muncă? 3. Te plictiseşti repede de munca pe care o faci? 4. Activităţile profesionale pe care le considerai înainte plăcute ţi se par acum o corvoadă? 5. Te simţi deprimat duminică după-amiază atunci când te gândeşti la ziua de luni şi la săptămâna care va urma? 6. Ai devenit mai cinic sau mai critic în legătură cu slujba pe care o ai, cu şeful sau cu firma în care lucrezi? 7. Colegii de serviciu au început să te enerveze foarte uşor? 8. Viaţa personală (familia, prietenii) este afectată de ceea ce simţi în legătură cu serviciul? 9. Îi invidiezi pe cei care se bucură de viaţa lor profesională? 10. Te interesează mai puţin ca înainte să-ţi faci bine meseria?

DEMORALIZAŢI. "Indivizii care suferă de epuizare la locul de muncă sunt demoralizaţi, iar oboseala şi deznădejdea îngreunează căutarea soluţiilor, angajaţii izolându-se adesea", spune Canaff. Restructurările şi reorganizările produse în companiile afectate de criza economică le pot provoca angajaţilor sentimente de neputinţă, frustrare şi furie, din cauză că le restrâng acestora posibilitatea de a-şi controla carierele. Cei care suferă de "job burnout" trebuie să afle mai întâi cauzele acesteia. Uneori, spune Audrey L. Canaff, soluţia e simplă - o discuţie sinceră cu şeful sau o schimbare a responsabilităţilor. Alteori, e nevoie de măsuri mai radicale, precum schimbarea locului de muncă sau a domeniului profesional.

×
Subiecte în articol: cariera