x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Forța de muncă ieftină nu stimulează economia și distruge societatea, pe termen mediu și lung

Forța de muncă ieftină nu stimulează economia și distruge societatea, pe termen mediu și lung

de Diana Scarlat    |    01 Iul 2015   •   09:11
Forța de muncă ieftină nu stimulează economia și distruge societatea, pe termen mediu și lung
Sursa foto: FOTO - Oana Pavelescu

Atunci când lucrătorii trebuie să poarte „pamperși” ca să îndeplinească norme inumane, viața oamenilor este în pericol, dar și societatea, economia și siguranța statului în care se acceptă un asemenea tratamnent al forței de muncă.

Iluzia creșterii economice prin forță de muncă ieftină a distrus state precum El Salvador, dar poate afecta și România, dacă investitorii străini vor fi în continuare stimulați prin mirajul prețului scăzut al lucrătorilor. Dacă pe termen scurt se poate înregistra o ușoară creștere economică, pe termen mediu și lung se distrug oamenii, societatea și, în final, chiar economia statului, pentru care s-au făcut toate sacrificiile.

Experiența statului El Salvador este astăzi împărtășită, de militanți pentru drepturile lucrătorilor, statelor din Europa de sud-est, pentru a nu se ajunge la situația în care oamenii muncesc peste 16 ore, cu pamperși, pentru că nu au voie să meargă nici la toaletă. Viețile distruse ale muncitorilor din fabricile Americii Centrale au condus la infiltrarea unor agenți acoperiți ai asociațiilor care luptă pentru drepturile omului în fabrici.

AUR - Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane (A.N.S.R.U.) a organizat marți conferința de presă cu tema „Sclavia Modernă. Dramele femeilor care muncesc în fabricile de textile din El Salvador”, avându-l ca invitat special pe Sergio Chávez, din El Salvador.

Sergio Chávez militează de mulţi ani pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă din așa-numitele „maquilas”. Invitatul are o amplă experiență în dreptul muncii din industria producătoare de articole de îmbrăcăminte şi este inițiatorul organizației „Equipo de Investigación Laboral”, care întreprinde cercetări și investigații în fabrici, pentru a scoate la suprafață încălcări concrete ale legislației muncii și ale drepturilor omului.

Pentru a afla condițiile reale de muncă se recurge la trimiterea unor lucrătoare în fabricile investigate, unde acestea vor lucra sub acoperire. Aproximativ 72. 000 de lucrători din El Salvador muncesc în fabrici care au desfacere pe piața mondială.

Acordul de comerț liber cu Statele Unite, din anii 1990, a determinat o explozie a acestor fabrici, cunoscute sub numele de Maquilas. Guvernele Americii Centrale au crezut în stimularea economiei și crearea locurilor de muncă prin alocarea unui număr crescut al zonelor de comerț liber în care sunt localizate fabricile. Însă, din cauza salariilor mici, aceste slujbe nu contribuie la reducerea sărăciei din rândul lucrătorilor.

Din contră, în El Salvador, salariul minim pe economie brut este de 210.90de dolari. Lucrătorii primesc net 189 de dolari lunar; în cazuri excepționale se plătește mai mult decât salariul minim. Această sumă este prea mică pentru a asigura costurile de trai. Alimentele pentru o familie de patru persoane se achiziționează cu eforturi enorme, Salariul nu este suficient pentru a acoperi chiria, electricitatea, apa, educația și îngrijirea medicală decentă. Nici nu mai poate fi vorba de activități recreative pentru familie.

Alături de invitatul din El Salvador, la eveniment vor fi reprezentate mai multe organizații, membre ale FOND (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania). Scopul prezenţei lor este acela al realizării unei acțiuni unitare referitoare la problematica forței de muncă ieftine, la nivel global, precum și stakeholderilor locali, sindicate, patronate, instituții ale statului, etc. Conferința de presă va fi urmată de seminarul cu tema „Maquilas – Realitățile fabricilor de textile din El Salvador”, eveniment public adresat rețelei de multiplicatori create în cadrul proiectului, membrii a diferite sindicate, organizații neguvernamentale, studenți și a altor actori co-interesați. Evenimentul se derulează în cadrul proiectului european „Fit for Fair – Global learning for decent work in the sportswear industry”, co-finanţat de Comisia Europeană prin Programul de educaţie pentru dezvoltare EuropeAid /131141 /C / ACT / Multi, număr de referință DCI-NSAED/2012/279-938. Acest proiect se derulează pe parcursul a 3 ani (2013-2015) și își propune să susțină egalitatea de gen prin înlăturarea efectelor negative ale globalizării asupra condițiilor de muncă din cadrul industriei producătoare de articole sportive. „AUR” – Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane (A.N.S.R.U.) implementează acest proiect la nivel european împreună cu parteneri din Germania, Marea Britanie, Bulgaria, Slovacia și Republica Moldova.

×
Subiecte în articol: piata muncii forta de munca economie