x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Frumoşi şi deştepţi

Frumoşi şi deştepţi

de Catalin Pruteanu    |    17 Mai 2009   •   00:00
Frumoşi şi deştepţi

Aspectul fizic şi încrederea de sine influenţează dimensiunea salariului, dar inteligenţa este cea care bagă cei mai mulţi bani în buzunarele angajaţilor.

Un studiu al unei echipe de cercetători ai Universităţii din Florida, conduse de Timothy Judge, unul dintre profesorii acestei instituţii, a concluzionat că inteligenţa e mai importantă decât înfăţişarea şi decât încrederea în sine când este vorba de câştigul material.

La cercetare au participat 191 de bărbaţi şi femei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 75 de ani. Inteligenţa acestora a fost măsurată printr-o serie de teste, încrederea în sine a fost evaluată printr-un test privind atitudinile avute în diferite situaţii, iar frumuseţea a fost evaluată pe o scară de la unu la şapte, pe baza fotografiilor. După aceste trei tipuri de evaluări, cercetătorii i-au grupat pe subiecţi pe categorii, în funcţie de salariul acestora.

Astfel, au aflat că persoanele inteligente câştigă mai mult decât cele al căror atu este încrederea de sine. Frumuseţea a ieşit pe locul trei.
CALITĂŢI. "Deşi înfăţişarea contează pentru succesul în carieră, inteligenţa e mai importantă", a afirmat profesorul Timothy Judge.

"Studiul nostru arată că între a fi deştept, a fi încrezător în propriile forţe şi a arăta bine, chiar dacă ţi-ai dori să ai toate cele trei calităţi, inteligenţa e cea mai importantă pentru succesul economic", spune profesorul. Persoanele inteligente, afirmă el, fac cele mai bune alegeri pentru carieră, învaţă mai mult la serviciu, îşi negociază salariul mai eficient şi se adaptează mai bine la schimbări.

Totuşi, chiar dacă frumuseţea a fost surclasată de inteligenţă şi încredere, importanţa acesteia în viaţa profesională e îngrijorătoare, spune Timothy Judge. Cu câteva excepţii, cum ar fi modelingul, atractivitatea fizică nu e relevantă pentru profesie şi nu e trecută ca cerinţă în anunţurile de recrutare, dar influenţează câştigurile angajaţilor.

PREFERAŢI. Cei frumoşi au mai mult succes în carieră şi pentru că perspectivele lor educaţionale sunt influenţate de înfăţişarea fizică. Studiile arată că, de la vârste fragede, elevii cu aspect fizic mai plăcut au parte de mai multă atenţie din partea profesorilor, sunt pedepsiţi mai rar, ceea ce creşte posibilitatea ca tinerii să-şi continue studiile.

IMPORTANŢĂ. "Angajatorii care îi intervievează pe candidaţi ar trebui să fie siguri că nu-i favorizează pe cei cu înfăţişare fizică atractivă. Inteligenţa este un factor important în aproape toate profesiile, pentru că studiile arată că inteligenţa determină performanţa la locul de muncă în aproape toate ocupaţiile, chiar şi în cele mai simple joburi", susţine profesorul Judge.

"Noi, cei urâţi, putem răsufla uşuraţi", afirmă şi Jose Cortina, profesor de psihologie la Universitatea George Mason, "pentru că studiul profesorului Judge arată că, deşi înfăţişarea contează, ce e în interior contează mai mult".

×
Subiecte în articol: cariera