x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Funcţionari şi clientelă politică

Funcţionari şi clientelă politică

de Diana Scarlat    |    03 Mai 2010   •   00:00

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) ameninţă că va declanşa greva generală pe termen nelimitat, începând de miercuri, 5 mai. FNSA are 50.000 de membri, funcţionari publici din administraţia locală, dintre care peste 35.000 au semnat pentru declanşarea grevei.

Începând de miercuri ar trebui să fie închise toate primăriile, consiliile judeţene şi instituţiile subordonate acestora. Liderii FNSA au anunţat săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, că în instituţii va mai avea acces doar presa şi se vor mai emite doar certificatele de deces. Membrii FNSA au pichetat sediul Guvernului joia trecută, anunţând că vor renunţa la greva generală numai dacă Executivul chiar găseşte soluţii la probleme lor, dacă acţionează efectiv şi nu doar îi cheamă la discuţii. Funcţionarii din administraţia locală sunt nemulţumiţi de reducerea cu până la 45% a veniturilor, o dată cu intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare şi de ameninţarea cu disponibilizările, în condiţiile în care au fost transferaţi, susţin liderii FNSA, mai mult de 30.000 de oameni o dată cu deconcentratele, iar acum ar trebui să plece din sistem aproximativ 17.000, deşi este deficit de personal în aproape toate sectoarele de activitate.

FNSA susţine că cei peste 30.000 de funcţionari publici angajaţi în 2008 şi în 2009 nu au intrat în administraţia locală, ci sunt clienţi politici angajaţi în administraţia centrală, după ce s-au transferat cam tot atâţia funcţionari din instituţiile care fuseseră subordonate ministerelor, către administraţia locală, fără a se suplimenta şi fondul de salarii pentru aceşti oameni. În prezent sunt 86.000 de funcţionari publici în administraţia locală şi 156.000 în administraţia centrală, conform datelor obţinute de liderii FNSA. Disponibilizările au început, însă au fost oprite de protestele sindicatelor, iar acum se aşteaptă o soluţionare a problemelor.

Bogdan Hossu, liderul CNS "Cartel Alfa", susţine că aceste disponibilizări anunţate atât în administraţie, cât şi în celelalte sectoare bugetare, nu ar fi decât o altă încercare a autorităţilor de a păstra un număr de posturi pentru "clientela politică" şi că, în realitate, există în jur de 120.000 de posturi blocate în sistemul bugetar, multe dintre ele urmând să nu fie eliminate, deşi se vor face concedieri în masă. "Deşi în Asistenţa Socială există deficit de personal, disponibilizările nu sunt după nevoi, ci după finanţe. Nu există nici o justificare la învăţământ pentru 15.000 şi nu pentru mai mult sau mai puţin. Din 1.408.000 de posturi bugetate anul trecut, erau aproximativ 1.290.000 ocupate, deci practic sunt aproape 120.000 bugetate, dar neocupate. Se pare că dau afară o parte din aceste persoane, astfel încât, aşa cum e la Inspecţia Muncii, să păstreze posturile bugetate neocupate pentru clientela politică. S-ar putea să fie mai mulţi, deşi nu este necesar să fie daţi oamenii afară", a declarat Bogdan Hossu pentru Jurnalul Naţional.

Mâine va avea loc o ultimă întâlnire pentru discuţii între FNSA şi reprezentanţii Guvernului, la Ministerul Justiţiei, de la ora 9.00. Liderii FNSA se întâlnesc cu reprezentanţi ai ministerelor Muncii, Justiţiei, Finanţelor şi Internelor pentru a încerca să găsească împreună soluţii la revendicările sindicaliştilor.

Pe de altă parte, sindicaliştii din administraţia centrală şi locală afiliaţi la Federaţia "Columna" au început de astăzi să picheteze sediul Guvernului şi acţiunile de protest se vor repeta zilnic, până vineri, între 11:00 şi 13:00. Aceştia cer revenirea la veniturile salariale pe care le-au avut până în decembrie 2009 şi respectarea contractelor colective de muncă. Printre revendicările sindicaliştilor se numără aplicarea Legii 330/2009, prin care s-au diminuat veniturile salariaţilor, echivalarea arhivarilor şi arhiviştilor din Arhivele Naţionale cu cei din Academia Română, crearea unei grile separate pentru salariaţii din Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, rezolvarea situaţiei din cadrul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară prin respectarea contractului colectiv de muncă valabil pe anul 2010. De asemenea, sindicaliştii cer urgentarea aplicării Legii Poliţiei Locale, acordarea statutului special poliţistului comunitar/local şi încetarea ameninţărilor cu disponibilizările din sistem.

×
Subiecte în articol: munca