x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Instinct şi raţiune în viaţa profesională

Instinct şi raţiune în viaţa profesională

de Catalin Pruteanu    |    12 Iul 2009   •   00:00
Instinct şi raţiune în viaţa profesională
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Cele mai multe femei iau decizii legate de cariera profesională bazându-se pe informaţii bine determinate, arată un studiu realizat de OPP, o firmă internaţională de consultanţă psihologică. 24% dintre bărbaţi au declarat că-şi lasă cariera în voia sorţii, spre deosebire de doar o cincime dintre femeile intervievate. Doar 19% dintre femei au declarat că hazardul este un factor determinat în alegerile făcute în viaţa profesională.



În procent de 47%, femeile îşi bazează deciziile legate de viaţa profesională pe cele mai importante aptitudi ale lor, comparativ cu 41% dintre bărbaţi. De asemenea, 55% dintre femei se folosesc de testele psihometrice pentru a afla cum să-şi eficientizeze abilităţile native, 34% pentru a afla cum afectează personalitatea lor îi afectează pe colegi, iar 22% încearcă prin aceste teste să-şi identifice vocaţia ideală.

ŞEFELE
Un alt rezultat interesant al studiului realizat de OPP este legat de angajaţii aflaţi în poziţii de conducere. În vreme ce femeile au o abordare raţională atunci când iau decizii privind propria carieră, ele procedează diferit atunci când se află într-o funcţie de decizie, ghidându-se după instinct în ceea ce-i priveşte pe colegii de muncă. 42% dintre femei declară că urmează propriile intuiţii atunci când iau decizii care-i privesc pe angajaţi, un procent mai mare ca în cazul bărbaţilor. Astfel că doar 22% dintre femei declară că ar lua aceleaşi decizii dacă ar avea o a doua şansă, spre deosebire de 34% dintre bărbaţii în funcţie de conducere care şi-ar menţine deciziile.

PROBLEME
„Rezultatele acestui sondaj ne arată o deosebire semnificativă de abordare între bărbaţi şi femei. Bunul-simţ ne spune că a lăsa evoluţia carierei în voia sorţii este periculos, dar un număr surprinzător de bărbaţi pare a nu avea nici o problemă în această privinţă. Pe măsură însă ce ajung în poziţii mai importante şi încep să-i conducă pe alţii, femeile încep să-şi bazeze deciziile pe criterii arbitrare, încrezându-se mai mult în instincte. Rezultatul este o atmosferă la locul de muncă în care percepţiile superficiale domină deciziile care-i afectează pe angajaţi", declară preşedintele OPP, dr Robert McHenry.

×
Subiecte în articol: cariera