x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Învăţământul universitar, adaptat la cerinţele pieţei muncii

Învăţământul universitar, adaptat la cerinţele pieţei muncii

de Diana Scarlat    |    25 Noi 2009   •   00:00

20 de facultăţi din 14 universităţi de stat şi particulare beneficiază de noi programe de studiu.

Instituţiile de învăţământ au fost incluse într-un proiectul finanţat de UE, în cadrul căruia au fost evaluate începând cu aprilie 2009. Proiectul "Adaptarea activă a educaţiei universitare la cerinţele pieţei muncii / Quality Education for Labor Market" a fost implementat de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), cu asistenţă tehnică oferită de asociaţia formată din Mott MacDonald Ltd, SC Educaţia 2000+ Consulting SRL şi Fundaţia Centrul Educaţia 2000.

Conferinţa finală a proiectului a avut loc ieri, la Hotel Radisson Blu din Bucureşti, având ca obiectiv promovarea şi diseminarea rezultatelor proiectului către reprezentanţii comunităţilor universitare, a factorilor de decizie din învăţământul superior şi a publicului larg, alcătuit din studenţi, absolvenţi şi angajatori.

REDUCEREA ŞOMAJULUI
Unul dintre beneficiile majore ale acestui proiect este reducerea semnificativă a numărului absolvenţilor de studii superioare care nu se pot adapta pieţei muncii, devenind şomerii cu diplomă. Proiectul, finanţat în perioada decembrie 2008-noiembrie 2009 cu suma de 450.000 de euro, prin programul PHARE 2006, a urmărit centrarea ofertei educaţionale universitare pe dezvoltarea competenţelor viitorului absolvent, în vederea inserţiei pe piaţa muncii, astfel încât să se elimine "fabricile de diplome" în care s-au transformat unele facultăţi din România.

Implementarea proiectului a demonstrat necesitatea de a corela oferta educaţională cu cererea pieţei muncii, prin îmbunătăţirea managementului calităţii în cadrul programelor de studii. În acest scop a fost desfăşurată o amplă activitate de cercetare şi proiectare în domenile calculatoare şi tehnologia informaţiei, drept, inginerie mecanică şi ştiinţele comunicării, în vederea elaborării şi testării unor standarde de calitate a conţinutului formării.

×
Subiecte în articol: munca