x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii La stat şi la privat

La stat şi la privat

de Catalin Pruteanu    |    09 Noi 2008   •   00:00
La stat şi la privat

DIFERENŢE  •  RELAŢII DE MUNCĂ
Un studiu realizat pentru Agenţia pentru Strategii Guvernamentale arată două Românii: una care lucrează la stat şi alta în sectorul privat.



Potrivit sondajului efectuat de TNS CSOP în septembrie, la stat, diploma este foarte importantă la angajare, însă în sectorul privat angajatorii sunt preocupaţi mult mai puţin de nivelul de pregătire al angajatului pentru postul pe care urmează să îl ocupe şi mai mult ceea ce ştie să facă practic. În vreme ce la "patron" experienţa profesională a unui candidat este între 6 şi 12 luni, ca să lucrezi la stat ar trebui să ai o experienţă de 1-3 ani în câmpul muncii. Pentru un post la stat, cunoştinţele de utilizare a calculatorului sunt mai importante ca la privat, dar în sectorul privat permisul de conducere contează mai mult la interviul de angajare. Spre deosebire de majoritatea firmelor, angajările se fac imediat atunci când este nevoie de personal suplimentar, în instituţiile publice angajările se fac prin stabilirea cu o perioadă de timp înainte a posturilor necesare.

STIMULARE. La privat, elemente de motivare a candidaţilor ca salariul şi programul flexibil sunt mai importante ca în sectorul public. În acest din urmă sector, nerespectarea programului şi neîndeplinirea sarcinilor de serviciu sunt considerate cele mai grave probleme provocate de angajaţi, în vreme ce firmele se confruntă mai mult cu dificultăţi legate de fraudă. Când angajaţii greşesc grav, în sectorul privat sancţiunea este desfacerea contractului de muncă, pe când la stat se aplică măsurile disciplinare. Pentru a creşte competitivitatea angajaţilor, în sectorul privat cea mai bună metodă e considerată a fi salariul atractiv. La stat contează foarte mult posibilităţile de promovare.

×
Subiecte în articol: cariera stat privat