x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Legea pensiilor agită Italia

Legea pensiilor agită Italia

de Catalin Pruteanu    |    13 Sep 2009   •   00:00
Legea pensiilor agită Italia
Sursa foto: /stockxpertcom

În Italia, o lege recentă prin care se egalizează vârsta de pensionare a bărbaţilor şi a femeilor a provocat o dezbatere aprinsă. În România, autorităţile intenţionează să facă acelaşi lucru, însă până în 2030.



Potrivit reglementărilor anterioare din legislaţia italiană a muncii, vârsta de pensionare a femeilor era de 60 de ani, cu cinci ani mai mică decât cea a bărbaţilor. Anul trecut însă, Comisia Europeană a decis că acest sistem nu este corect, iar guvernul italian a fost nevoit să schimbe legislaţia pentru a egaliza vârsta de pensionare. Raţiunea declarată a egalizării era de a înlătura discriminarea femeilor prin limitarea dreptului de la muncă şi, implicit, la o pensie mai mare. Însă, ca şi în România, după terminarea programului de la serviciu, majoritatea femeilor se ocupă de treburile casnice şi îngrijesc copiii. Potrivit unui studiu realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, citat de Christian Science Monitor, între ţările industrializate, Italia are cea mai mare disparitate dintre bărbaţi şi femei la volumul de muncă în gospodărie, în defavoarea femeilor. Măsura egalizării vârstei de pensionare se aplică acum numai italiencelor angajate în sectorul public, dar guvernul doreşte extinderea şi în cel privat.

Noua legislaţie e apărată de cei care văd în pensionarea timpurie a femeilor o recunoaştere tacită a discriminării acestora, prin repartizarea către femei a celei mai mari părţi a muncilor casnice. Unii cred că va grăbi o schimbare de mentalitate, determinându-i pe bărbaţi să se implice în creşterea celor mici. Până atunci, însă, femeile vor munci mai mult. Alţii se declară de acord cu măsura guvernului, dar obiectează că autorităţile ar fi trebuit să creeze mai întâi condiţii prin care să fie ajutate femeile care muncesc, adică programe de îngrijire pe timpul zilei a copiilor.

În prezent, vârsta standard de pensionare este de 58 de ani şi 6 luni pentru femei şi 63 de ani şi 6 luni pentru bărbaţi. Până la 1 ianuarie 2014 va creşte la 60 de ani pentru femei şi la 65 de ani pentru bărbaţi. După această dată, vârsta de pensionare a femeilor va continua să crească treptat, până în 2030, când ar trebui să fie de 65 de ani, egală cu cea a bărbaţilor.

În România, bugetul tot mai gol al sistemului public de pensii este unul dintre principalele motive pentru care statul doreşte creşterea şi egalizarea vârstei de pensionare, deşi este invocată tot nediscriminarea. Numărul pensionarilor, peste 5,5 milioane, e mai mare decât al angajaţilor, care este de 4,5 milioane, şi continuă să scadă. O mare parte dintre pensionari e formată din cei pensionaţi anticipat şi cu pensii de invaliditate. Confruntat cu lipsa banilor, Guvernul încearcă abia acum limitarea pensionării anticipate.

×
Subiecte în articol: cariera