x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Marşul independenţilor

Marşul independenţilor

de Diana Scarlat    |    12 Iun 2009   •   00:00
Marşul independenţilor
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Instructorii auto independenţi ameninţă că vor ieşi în stradă. Circa 5.000 de instructori auto autorizaţi din toată ţara vor intra în grevă săptămâna viitoare şi vor participa la un marş, în Bucureşti, cu autoturismele proprii, în semn de protest faţă de încercarea de scoatere a lor în afara legii.



Sindicatul Naţional al Instructorilor Auto Autorizaţi din România (SNIAR), afiliat la CNS "Cartel ALFA", acuză patronatele din domeniul instruirii auto că forţează încetarea activităţii instructorilor auto autorizaţi independenţi, încercând să monopolizeze piaţa. Pe de altă parte, reprezentanţii patronatelor îi acuză pe independenţi de piraterie, de evaziune fiscală şi de muncă la negru.

Încercând să soluţioneze acest conflict mai vechi, Autoritatea Rutieră Română (ARR) a dat o dispoziţie prin care şcolile de şoferi autorizate sunt obligate să renunţe la contractele pe care le au cu instructorii auto autorizaţi, independenţi, până la definirea statutului acestei ocupaţii liberale. Rămaşi peste noapte fără dreptul de a profesa, instructorii protestează faţă de Dispoziţia ARR cu nr. 15507 de la 05.06.2009 şi ameninţă că vor ieşi în stradă până când li se va respecta dreptul la muncă.

"Am făcut o altă solicitare ministrului Berceanu, am vorbit iar cu domnul director general adjunct Coman, iar dânşii nu cred că oamenii vor ieşi în stradă. Vor ieşi, pentru că nu mai au răbdare. ARR-ul a oprit dreptul lor la muncă, intervenind într-un contract între şcoli şi instructori. Vrem să facem dovada solidarităţii", a declarat Cornel Lipă, preşedintele SNIAR.

Sindicaliştii sunt convinşi că ARR a acţionat la presiunea federaţiilor patronale ale şcolilor de şoferi din România.

PROFESIILE LIBERALE
Dreptul la muncă independentă este cerut de SNIAR în virtutea existenţei nomenclatorului profesiilor liberale, care cuprinde 163 de activităţi independente. Sindicaliştii spun că doar astfel se poate susţine clasa de mijloc, obiectiv urmărit şi de ţările Uniunii Europene care recunosc persoana fizică autorizată. "În fapt, ocupaţia de instructor auto autorizat independent (PFA) este inclusă în legislaţia care reglementează acest domeniu, încă din anul 2000, în documentul Instrucţiuni nr. 3134 din 27/09/2000", se precizează într-un comunicat de presă al CNS "Cartel ALFA".

Instructorii cer să li se respecte dreptul fundamental la muncă, prevăzut în Constituţie la art. 41, precum şi promovarea şi susţinerea liberei iniţiative. Sindicatul va acţiona în contencios administrativ această dispoziţie emisă de ARR şi va începe acţiuni de protest în toată ţara. Primii care ies în stradă, chiar astăzi, sunt sucevenii.

×